Vyšetřovatelé zatím vědí o devíti vloupačkách, které by skupina měla mít od loňského jara na svědomí. Při krádežích v soukromých objektech, ale i v obecních úřadech (a také odcizením dvou aut), způsobili zloději dvoumilionovou škodu. Polovinu této částky získali přímo v penězích, zbytek představují movité věci. Většinu z nich se podařilo zajistit a mohou být vráceny majitelům.

Zlodějskou sérii zahájili pachatelé ve firemním areálu v Libušské ulici v Praze 4. Pobrali tam vše, co jim přišlo pod ruku: bourací kladivo, úhlovou brusku, kompresor, nakolik sad kol k autům – a v kanceláři přibrali ještě peníze a počítačové vybavení. Podle slov policisty Tomáše Hulana, který ve středu o případu informoval, prokázali nenechavci i notnou dávku drzosti. „K odvozu nemalého množství odcizených věcí totiž využili terénní vozidlo jednoho z poškozených, které ukradli i s přívěsem, na který lup naložili,“ vysvětlil Hulan.

Potom už pachatelé nechali hlavní město na pokoji. Z metropole vyráželi různými směry do středních Čech, kde se jejich cílem stávaly trezory a nedobytné pokladny. „Určitou kuriozitou je, že jednu z pokladen nezdolali proto, že se jim podařilo přetížit elektrickou síť a tím vyhodit pojistky,“ připomínají vyšetřovatelé, kteří se případem zabývají. „Dílo proto nedokonali a odešli s nepořízenou.“

Pokud se podezřelým obviněným z krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody podaří prokázat vinu, hrozí jim až pět let vězení. Dvojice zadržená v prosinci čeká na soud ve vazební cele, nejmladší z údajných spolupachatelů je stíhán na svobodě.