Pondělní jednání se s ohledem na utajované skutečnosti, které mohly zaznít, konalo za zavřenými dveřmi. Nečasovou k obvodnímu soudu pro Prahu 1 doprovodil manžel Petr Nečas. „Dnes probíhal výslech obžalované, ona odmítla vypovídat, a byly tedy přečteny protokoly z přípravného řízení a hlavního líčení," uvedla soudkyně Hájková.

Autobus Pirátů
Kauza autobus? Nečasová s předběžným opatřením kvůli karikatuře neuspěla

Verdikt možná do Vánoc 

Právník Nečasové Eduard Bruna nechtěl specifikovat zdravotní problémy své klientky. Uvedl jen, že Nečasová nevypovídala proto, že její předchozí výpovědi jsou „perfektní“. "Na jejich základě byla přece původně zproštěna, tak proč by dneska vypovídala? To by nemělo logiku," uvedl Bruna.

Hlavní líčení bude v tomto týdnu ještě pokračovat a to výslechem utajovaných svědků. V říjnu pak přijdou na řadu výpovědi ostatních svědků. Verdikt by pak mohl padnout do Vánoc.

Vězeňský volební autobus Pirátů
Piráti Nečasovou ze svého "vězeňského autobusu" neodstraní

Soud se kauzou zabývá potřetí 

Kauza možného zneužití Vojenského zpravodajství přispěla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády. Obžaloba tvrdí, že zpravodajci sledovali na pokyn šéfky premiérova kabinetu tehdejší ženu Petra Nečase Radku.  

Společně s Nečasovou jsou v této kauze obviněni zpravodajci Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek. Obvodní soud se případem zabývá potřetí. Předchozí dva verdikty totiž zrušil odvolací senát, který nařídil výměnu soudkyně Heleny Králové.

Jana Nečasová
Nečasová je stále nemocná, soud kauzu zneužití VZ neprojedná