K odhalení útočníka řádícího v sousedství Národní třídy před zraky svých kamarádů pomohly kamerové záběry, které kriminalisté v polovině května poskytli médiím ke zveřejnění. Tyhle záznamy nejen prozradily, že k útoku došlo bez jakéhokoli předchozího impulsu – byť se zdá, že členové party věděli, po kom jdou, a agresi zřejmě předcházely jakési výtky, na něž napadený mladík reagoval odmítavým vrtěním hlavou – ale především naznačily, koho hledat. A díky pomoci veřejnosti nyní kriminalisté dospěli až k obvinění agresora. V pátek o tom informoval Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie.

„Útočník poškozeného nejprve natlačil na výlohu, u které mladíka škrtil pod krkem. Poté ho nečekaně, ale velice razantně nakopl do genitálií, načež se napadený předklonil. V tu chvíli ho útočník udeřil pěstí do obličeje, což způsobilo, že se napadený začal sunout v předklonu k zemi. Toho agresor využil a poškozeného zespoda kopl do obličeje tak silně, že ten se narovnal a v následném záklonu udeřil hlavou do výkladní skříně za ním, až praskla," shrnul Hulan okolnosti brutálního napadení, po němž ztlučený mladík zůstal bezvládně ležet a záchranáři ho museli odvézt do nemocnice. Utrpěl zlomeniny v obličeji – a jen shodou náhod nepřišel ke zranění, které by ohrožovalo jeho život. Útočník s kumpány odešli, jako by se nic nestalo.

S pomocí poznatků od lidí, kterým pohled na kamerové záběry leccos napověděl, kriminalisté I. obvodu pražské policie útočníka vypátrali. Dotyčný se doznal, když mu vyšetřovatel předložil důkazy. Vyslechl obvinění z ublížení na zdraví a z výtržnictví. Pokud se s touto kvalifikací ztotožní i soud, zuřivce by mohl poslat za mříže až na tři roky.

Vysvětlovat své počínání v jednací síní bude muset i útočníkův 17letý kamarád. Ten byl obviněn z neoznámení trestného činu a z nadržování. Dobře totiž věděl, co se stalo, ale policisty neupozornil – a navíc se zachoval přesně opačně: snažil se varovat útočníka, že po něm jde kriminálka.