Byť možná spáchaných s menší brutalitou, takže je oběti ani nehlásily. Udělejte to alespoň dodatečně, vybízejí policejní detektivové, kteří nyní hledají všechny napadené.

První šokující útok, o kterém policisté vědí, se odehrál loni v polovině prosince v Drtinově ulici. A přišel skutečně jako blesk z čistého nebe. Náhle a nečekaně. Útočník přistoupil ke své oběti, oběma rukama ji chytil za vlasy - a opakovaně jí hlavou praštil o stěnu domu. Bez sebemenšího předchozího podnětu i bez toho, že by se útočník a jeho oběť znali. S mlácením hlavou do zdi se navíc nespokojil. Ženě dal ještě několik ran pěstí do obličeje - a nakonec jí plivl do tváře.

Ženy nic nespojovalo

Po tomhle útoku, spáchaném na území Prahy 5, přišly ještě další činy na Praze 1 a 7. Ty provázely i neobyčejně sprosté urážky na adresu napadených žen. Rovněž v těchto případech se jednalo o ženy, s nimiž se útočník do té doby nesetkal. A oběti byly vybrané zcela náhodně, bez jakéhokoli zřejmého klíče vycházejícího z nějaké logiky. Nic je nespojovalo. Společné měly jen jedno: jednalo se o ženy.

Policisté vědí celkem o čtyřech skutcích; předpokládají ale, že nejde o číslo konečné. Žen, které napadení neoznámily, může být mnohem víc. Kriminalisté uvítají, pokud se oběti na linku 158 ozvou alespoň dodatečně.

V péči psychiatrů

Podezřelý, pro něhož si policisté 28. února došli přímo k němu domů, nyní pobývá v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Ne náhodou; v péči psychiatrů se ocitl i dříve - a v minulosti byl dokonce dočasně zbaven svéprávnosti. V poslední době měl ale pouze omezenou způsobilost k právním úkonům.

Jaký je jeho psychický stav, musí zhodnotit odborníci. Pokud dospějí k závěru, že je za své činy odpovědný a podezřelý skončí před soudem, bude se zpovídat ze dvou trestných činů: z ublížení na zdraví a z výtržnictví. V případě uznání viny by mu hrozil až tříletý trest.