O tom, jak se incident odehrál, přitom nebylo nejmenších pochyb. Vše zachytily bezpečnostní kamery.

Napadení, k němuž došlo přímo pod objektivem, by bylo děsivé za každých okolností. V daném případě však bylo ještě mnohem horší, podtrhla v pátek Eva Kropáčová z ředitelství pražské policie. Obětí je totiž diabetik, který musí být soustavně připojen na inzulinovou pumpu. A právě páskem od tohoto přístroje útočníci napadeného škrtili!

Vše přitom začalo na pohled nevinně. Do objektu polikliniky vstoupil muž v pracovním oděvu a vulgárně hulákal. V té chvíli se recepční ujal svých úkolů. „Vysvětlil mu, že v těchto prostorách nemůže křičet – a v naprostém klidu jej vyprovodil ven z budovy,“ připomněla Kropáčová.

Vrátil se s posilou

Tohle byl však teprve začátek. Uplynulo jen pár minut – a dotyčný byl zpátky. Ne ale sám. Přivedl si posily. A pokračoval ve svém řádění: postavil se proti recepčnímu a vychrlil na něj příval vulgarit. Slovním útokem to však neskončilo. Agresor se na recepčního vrhl a dal mu do obličeje pěstí – přičemž mu pomáhal i jeho společník. Společně recepčního ještě několikrát praštili tváře – a přidali i rány do břicha. Vše vyvrcholilo tím, že jeden z hrubiánů, které se třetí muž marně snažil od napadeného odtáhnout, začal oběť škrtit páskem od inzulinové pumpy. Tu těžcí diabetici nosí trvale připevněnou k tělu.

Nezvykle brutální a zcela nesmyslný útok se naštěstí obešel bez vážnějších následků. „Utrpěl jsem několik tržných ran a pohmožděnin,“ řekl zraněný muž. Podle znalců ale bylo téměř zázrakem, že nedopadl podstatně hůř. Agresoři mu mohli poškodit životně důležité orgány nebo smysly.

Co je k děsivému počínání vedlo, budou útočníci ve věku 26 a 37 let muset vysvětlovat před soudem. Zpovídat se před ním budou ze dvou trestných činů, ze kterých již byli obviněni – z ublížení na zdraví a výtržnictví. Pokud se jim podaří vinu prokázat (přičemž už samotný záznam z kamer nenechává prostor pro pochybnosti), hrozí jim až tři roky vězení.

(zw)