Jako podezřelého z trestného činu loupeže, za který by v případě uznání viny mohl u soudu padnout až 10letý trest. Na jednání soudu ale podezřelý čeká na svobodě. Protože se ke skutku doznal a při vyšetřování spolupracuje, nebylo nutno posílat ho za mříže vazební věznice.

Na 68letou ženu dotyčný zaútočil ve Vršovicích před měsícem, 24. března tři hodiny po poledni. A dopadený muž nepopřel, že si ženu vyhlédl jako snadnou oběť. Viděl, že vybírá peníze z bankomatu - a začal kalkulovat: muži o generaci mladšímu se žena vyššího věku neubrání…

Zaskočit a obrat

Věděl také, že kořist mu neuteče. Proto se za ní plížil desítky minut a číhal na vhodnou příležitost. Udeřil ve chvíli, kdy už žena byla téměř v bezpečí domova. Když v Kodaňské ulici vstoupila do domu a chtěla za sebou zamknout vchodové dveře. Vtrhl dovnitř za ní - přičemž do dveří strčil s takovou vervou, až jimi ženu srazil na zem. O to mu právě šlo: oběť zaskočit - a obrat.

Za pár okamžiků již utíkal s několika tisícovkami, které si žena předtím vybrala z bankomatu. Jestli kvůli tomu seniorce způsobí šrámy nejen na duši, ale také to těle, to mu bylo šumafuk. Lupič viděl jen svůj prospěch. Bez úrazu se to také neobešlo. Seniorka si při pádu zranila záda. Natolik, že musela vyhledat lékařské ošetření.

Kriminalistům IV. obvodu pražské policie, kteří se případem zabývají, pomohla osobní i místní znalost. Tušili, který výtečník z jejich rajonu by mohl mít skutek na svědomí – a jejich odhad je nezklamal. Dotyčný se k činu přiznal, přičemž také vysvětlil, že si vlastně nemohl pomoci: peníze opravdu nutně potřeboval.

Na drogy. „Je pravidelným konzumentem a denně si aplikuje až tři gramy pervitinu nebo heroinu," připomněl detektiv 3. oddělení obecné kriminality, který případ vyšetřuje. Jen na uspokojení své závislosti tak tento narkoman potřebuje den co den přes dva tisíce korun!