Rovněž v případě stíhaného žalobce se jedná o pracovníka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2. Do jeho působnosti spadá nejen kriminalita spáchaná na území druhé městské části, ale rovněž trestné činy v dopravě v celé metropoli. To, že jsou mezi stíhanými i dva právníci, uvedla v sobotu pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Zbývajícími dvěma obviněnými jsou podle jejích slov osoby, které nepůsobí v justici ani se nepohybují v právním prostředí.

Ani policie ani státní zastupitelství ale vyjma náznaků, že případ souvisí s rozhodováním soudu, zatím nesdělily, čeho přesně by se odhalené zločiny měly týkat. Bradáčová pouze uvedla, že mezi zločiny, z nichž již byly stíhané osoby obviněny, figurují úplatkářství a přijetí úplatku – a dále také zneužití pravomoci úřední osoby, podvod a vydírání.

V rámci kauzy, kterou kriminalisté z ÚOOZ rozpracovávají od podzimu, bylo již ve čtvrtek zadrženo sedm osob. Šest z nich vyslechlo obvinění. Většina má být stíhána na svobodě; v jednom případě navrhuje Bradáčová soudu uvalení vazby.

Podezřelí si mají dát pauzu

Osoby podezřelé z podílu na páchání závažných zločinů by po dobu trestního stíhání neměly mít možnost nadále působit v justici, a to až do pravomocného ukončení trestního stíhání. V případě soudce již ministr spravedlnosti Pavel Blažek chystá rozhodnutí o dočasném zproštění výkonu funkce, kdy si kauzy daného soudce rozeberou jeho kolegové. Dotyčný, který nevykonává práci, pobírá polovinu platu. Případ stíhaných právníků by měla v nejbližších dnech řešit Česká advokátní komora. Podle její mluvčí Ivy Chaloupkové mají advokát i koncipient povinnost o obvinění z trestného činu komoru neprodleně vyrozumět. Následně rozhoduje o dalším postupu představenstvo komory. Obvyklé je vyčkat, zda případ dospěje až do fáze podání obžaloby – a pak dotyčnému pozastavit výkon funkce advokacie; u závažných případů (nebo za situace, kdy dotyčný skončí ve vazbě) lze ale k takovému kroku přistoupit dříve.