Pustí ho soud? Nepustí? Odpověď v pondělí Ďuričko nedostal. Jednání bylo odročeno a bude pokračovat příští týden ve čtvrtek. Třináctého dubna. Sám odsouzený prohlásil, že svého skutku lituje – a nejen že rodině oběti uhradil vše, co podle soudního rozhodnutí zaplatit měl, ale na svobodě by chtěl poškozeným pomáhat, stehně jako být prospěšný společnosti.

Radovan Krejčíř
Krejčíř se odvolal proti 15 letům vězení v kauze tunelování Čepra

Jan Kočka: Ďuričko lituje jen sám sebe

Slíbil také, že nebude pít alkohol ani vlastnit zbraň. „Byl jsem odsouzen spravedlivě. Nejen pobytem ve vězení, ale i ztrátou kreditu," prohlásil v pondělí Ďuričko, když naznačoval, že se za mřížemi stal jiným člověkem. To, že se změnil, naznačuje i posudek vězeňské služby, který propuštění na podmínku doporučil.

Tahle slova ostře odmítá zástupce Jan Kočka reprezentující rodinu zastřeleného, který společně s dalšími příbuznými jednání karvinského soudu sledoval. „Nelituje toho, že mi popravil bráchu," zdůraznil. V Karviné se vyjadřoval podobně jako již v minulosti u soudu v Praze: Ďuričko podle něj lituje jen sám sebe: toho, že skončil za mřížemi.

Následovaly tři výstřely

Ke smrtící střelbě došlo na podzim roku 2008 v restauraci v centru metropole. Událost vyvolala obrovský ohlas už tím, že šlo o místo, kde krátce předtím křtil a poté podepisoval svou knihu tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek – a střelec i jeho oběť patřili mezi návštěvníky této akce.

Posléze se dostali do sporu, který přerostl v potyčku, když zastřelený muž Ďurička udeřil. Následovaly tři výstřely vedoucí ke zranění, kdy smrt už nebylo možno odvrátit. Ďuričko se hájil tím, že chtěl před zákeřným napadením bránit sebe a těhotnou partnerku.