„Večer krátce před půl jedenáctou přišla čtveřice mužů s malým chlapcem. Jeden z nich nejprve předstíral zájem o koupi tří kusů motorových olejů, které chtěl zaplatit pětiseteurovou bankovkou. Nato obsluha odvětila, že může vracet pouze v českých korunách, s čímž zákazník souhlasil," přiblížila Martinková, jak se věci začaly nepozorovaně odvíjet.

Zlodějský okamžik přišel ve chvíli, kdy zákazník dostal nazpět bankovky v domácí měně – a začal je v ruce přepočítávat. „Nepozorovaně, avšak přímo před očima obsluhy, sroloval dvě bankovky v hodnotě sedm tisíc, které si ponechal v dlani. Zbytek peněz obsluze vrátil s tím, že si koupi olejů rozmyslel a chce zpět svá eura," shrnula Martínková vskutku eskamotérský výkon.

Zdroj: Policie ČR

Omyl by ale byl přepokládat, že v té chvíli partička podezřelých rychle mizela. Trojice odešla do auta – tam ale čekala na čtvrtého z kumpánů, jehož úkolem zjevně bylo pumpaře zaměstnat a odvést jeho pozornost, aby si nestihl peníze přepočítat. Dotyčný naházel na pult velké množství čokoládových tyčinek – načež oznámil, že pro peníze si musí dojít do auta. Odkráčel – a už se nevrátil.

Díky kamerovému systému policisté přesně vědí, co a jak se odehrálo – a rovněž znají podobu podezřelého i jeho kompliců. Záběry v pátek zveřejnili a obracejí se na občany s žádostí o pomoc při pátrání po pachatelích – a případně i po jejich dalších obětech. Předpokládají, že skupinka by mohla své triky uplatňovat nejen v metropoli, ale na celém území republiky. Jakékoliv podněty k případu jsou vítány na lince 158.