"Mohu potvrdit, že policie skutečně vyšetřuje problematické dotace v oblasti sportu a tělovýchovy v hlavním městě," řekl mluvčí Vít Hofman pro Pražský deník. "Magistrát poskytuje policii maximální součinnost," dodal. Dál však případ neobjasnil. "Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudeme poskytovat žádné další informace," uvedl Hofman.

Vizualizace multifunkční sportovní haly, která by měla vyrůst vedle ZŠ Brigádníků ve Strašnicích.
V Praze 10 plánují sportovní halu. Souhlasí magistrát i radnice

Není tedy jasné, o co přesně se jedná. Jestli a jak se zneužívaly dotace na sport. Mluvčí magistrátu neznal odpověď ani na otázku, zda byl při úterním zásahu NCOZ někdo z politiků zadržen. Náměstkem primátorky Adriany Krnáčové (ANO) zodpovědným za sport je Petr Dolínek z ČSSD. Podle deníku MF Dnes zajímá elitní policejní útvar hlavně práce komise rady města Prahy pro udělování grantů v oblasti sportu a tělovýchovy. Někteří její členové byli předvolání k výslechu.

"Mohu potvrdit, že je na pražském magistrátu realizovaná policejní akce v dříve prověřované věci, kterou nebudeme dále specifikovat," reagovala mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová na dotaz Pražského deníku.

Magistrát hl. města Prahy.
Pražský magistrát čeká personální audit. Bude stát 4,2 milionu

Březina loni skončil v poutech

Loni v květnu byl kvůli sportovním dotacím v poutech přiveden na magistrát dvěma policisty v civilu předseda komise Karel Březina (ČSSD), bývalý šéf pražských zastupitelů sociální demokracie a ministr bezportfeje ve vládě Miloše Zemana předsedá této komisi dodnes. Policie tehdy zadržela také předsedu České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu a tehdejšího šéfa fotbalové asociace Miroslava Peltu. Po měsíci byl Pelta z vazby propuštěn.

Podle dostupných informací se vyšetřování týká dotací na rekonstrukci stadionu Přátelství na Strahově, jehož rekonstrukce vyšla na více než 80 milionů korun. Kvůli tomu si v roce 2014 směnily pražský magistrát, Janstova ČUS a Peltova fotbalová asociace pozemky a stavby na Strahově. 

Karel Březina.
Stahuje se Karel Březina z politiky? V čele zastupitelů ČSSD skončil

"Tohle je začátek. Chtěli bychom pokračovat, aby se Strahov stal znovu sídlem nejen fotbalu a atletiky, ale všech sportů. Vznikne tu budova Českého olympijského výboru i budova pro všechny sportovní svazy – Dům sportu. To si český sport zaslouží, na Strahově se všichni cítíme jako doma," říkal jablonecký boss Pelta v prosinci 2016 při otevření zrekonstruovaného stadionu na strahovské "větrné hůrce".

Krnáčová: Padni komu padni

Podle webu České noviny bude chtít v reakci na úterní razii v budově magistrátu primátorka Krnáčová postavit mimo službu ředitelku odboru sportu a tělovýchovy Soňu Fáberovou. "Zároveň také budu chtít vědět, jak ředitelka magistrátu prověřila činnost toho odboru a rozdělování magistrátních grantů po dotačním skandálu na ministerstvu školství v minulém roce. Tam magistrát sice nefiguroval přímo, ale paní Fáberová byla v souvislosti s tou kauzou také zmiňována. Opravdu nevím, koho se to kromě paní Fáberové týká, ale znovu opakuji, budu chtít důkladné prošetření, padni komu padni. Za magistrát můžu přislíbit maximální součinnost," uvedla primátorka.

Karel Březina.
Březina zůstává na radnici. V kauze dotací má být svědkem

Podle informací Českých novin nyní nikdo zatčen nebyl a ani nebude. Ovšem kriminalisté budou chtít vyslechnout znovu právě Březinu a Dolínka. Náměstka vyslechli ještě dnes odpoledne. „Poskytl jsem policii maximální součinnost, odpověděl jsem na všechno, na co se mě ptali,“ uvedl Dolínek. S odvoláním na probíhající policejní vyšetřování více sdělit odmítl.

K výslechu by se měli dostavit také Antonín Lébl a Jiří Haramul (oba ANO). Všichni jsou členové zastupitelského výboru pro sport a většina působí i v grantové komisi. Lébl navíc působí ve vedení klubu TJ ABC Braník, který podle Mf Dnes čerpal od magistrátu milionové dotace. Jeho žena Alena je dokonce předsedkyní výkonného výboru a v branickém klubu jsou zaměstnány také Léblovy děti. Politika se redakci Pražského deníku nepodařilo zastihnout, jeho manželka je momentálně v nemocnici. Na klubovém sekretariátu situaci nechtěli komentovat.  

Ministerstvo zvýší dotace sportu

Trochu jako ironie osudu působilo vystoupení ministra školství, tělovýchovy a sportu v demisi Roberta Plagy (ANO), který pořádal tiskový brífink o aktuální situaci ve sportu a slíbil zvýšení peněz - například ve formě odměn úspěšným reprezentantům na olympijských hrách či světových šampionátech. "Nezazval bych to chlubením, i když je čím se chlubit," odpověděl ministr Plaga na novinářský dotaz, jak hodlá čelit zneužíváním dotací, když se v úterý pochlubil jejich dalším narůstem.

"Musím poděkovat pracovníkům odboru sportu, objem žádostí do programu státní podpory Můj klub je téměř pět tisíc. My takhle chceme dostávat prostředky přímo do jednotlivých sportovních klubů, pomůže nám také lepší evidence sportovišť u investic, ke které musí dojít v řádu několika let," dodal šéf resortu s tím, že jeho úřad plánuje také rejstřík sportovců, který by měl rovněž přispět k lepší kontrole dotací. "Administrativně to sice zdržuje, ale neustupujeme od toho," dodal Plaga.

Bývalý předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta
Fotbalový skandál: Policie zadržela Peltu, Janstu i zastupitele Březinu