Ohlášen byl původně vandalský čin: rozbití vstupních dveří mladíkem. Poté, co hlídka přelezla plot uzamčeného areálu, kde k činu mělo dojít, ale narazila na 60letého strážného, který měl zjevné pohmožděniny v obličeji a špatně komunikoval.

Dokázal nicméně vysvětlit, co se stalo: brutálně ho zmlátil a zkopal holohlavý muž, který pak ujel na jízdním kole. Důvod? Dotyčný chtěl projet uzavřeným areálem, kam ho hlídač nechtěl pustit. Když cestu neuvolnil ani křik, došlo na brutální násilí.

Chtěl se prát

Zatímco sanitka odvážela napadeného do nemocnice, policisté vyjeli propátrat okolí. Nemuseli hledat dlouho. Už po chvíli zahlédli podezřelého, vysvlečeného do půl těla, který měl na těle nepřehlédnutelné šrámy a pohmožděniny. Před policisty se nedal na útěk; přesně naopak, připomněla ve středu Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie.

„Zaujal bojový postoj a začal kolem sebe kopat a mávat rukama sevřenýma v pěst," konstatovala policistka s dodatkem, že právě v tomhle momentu padla zmiňovaná věta o kašlání na košťata. Taková byla odpověď na výzvy, aby se zklidnil.

Došlo tedy na zákrok silou, včetně užití slzotvorného prostředku. Ani to ale nestačilo; sprej, který dokáže proměnit vlka v beránka, na agresora jako by neúčinkoval.

„Policisté museli provést teleskopickým obuškem takzvaný navolňovací úder a za pomoci páky svedli muže na zem. Výtržník nakonec putoval s pouty na rukou na služebnu, kde si případ převzali detektivové z prvního oddělení prvního policejního obvodu, zabývající se násilnou kriminalitou," shrnula finále Rösslerová.

Opakovaně odsouzený muž

Vyšlo také najevo, že napadení strážného nebylo jediným siláckým vystoupením dotyčného během večera. Krátce po tomto útoku se rovněž v Papírenské ulici vrhl ještě na mladíka, který si vyšel zakouřit před dům. Toho přitom začal mlátit zcela bezdůvodně. Prostě kolem něj profrčel na kole, načež seskočil a začaly padat rány pěstí. Naštěstí zasáhl soused kouřícího mladíka; všiml si, co se děje, a běsnícího zuřivce okřikl. To stačilo, aby napadený mohl utéct domů. Útočník pak odjel.

Jednatřicetiletý muž, který je zkušeným recidivistou majícím za sebou i násilné útoky včetně ublížení na zdraví a opakovaného napadení policistů, nadýchal přes dvě promile. Muž, který byl od roku 2003 odsouzen už osmkrát, skončil v cele předběžného zadržení - a policisté navrhli uvalení vazby.

Psychicky nemocný

Muži obviněnému z pokusu o těžké ublížení na zdraví, výtržnictví a poškození cizí věci hrozí v případě odsouzení až desetiletý pobyt za mřížemi. Pokud stane před soudem, jeho trestní minulost mu jistě neprospěje. To, že bude dotyčný souzen, ale nemusí týt tak jednoznačné, jak by se snad mohlo zdát.

Naznačují to alespoň slova policistky Rösslerové: „Kriminalisté k případu přibrali i znalce z odvětví psychiatrie, který posoudí jeho duševní stav. Na základě posudku pak budou detektivové dále postupovat ve vyšetřování."