Zátah byl zaměřen na odhalování nelegálně převážených výroků obsahujících výtažky z těl chráněních druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin zapsaných v mezinárodní úmluvě CITES, která stanoví pravidla a omezení, za jejichž dodržování je s nimi možno nakládat.

Ohlídali Vietnamce

Tygří oko se sice najít nepodařilo – ale zub z tygra ano. Plyne to ze středečních informací Šárky Miškovské z ruzyňského celního úřadu. A nebyl to objev osamocený. „Akce odhalila 44 záchytů porušení CITES," uvedla Miškovská.

V souladu s předchozími poznatky ČIŽP se kontroly více zaměřily na příslušníky vietnamské komunity cestující mezi Prahou a svou domovinou, přičemž se kontroloři chtěli zaměřit především na pašování komodit jako jsou slonovina, nosorožčí rohy či tygří kosti.

„Jednalo se o zcela ojedinělou akci, která byla cílena na období, kdy do domovské země cestuje zvýšený počet osob vietnamské národnosti," uvedl ředitel ČIŽP Erik Gauss.

Tisíce kontrol

Celníci zkontrolovali pomocí rentgenů téměř 7400 zavazadel; značnou část těchto kufrů a tašek také dostali k očichání speciálně vycvičení služební psi. Téměř 2300 zavazadel pak bylo podrobeno důkladné fyzické prohlídce.

Jedním z výsledků je nález zmiňovaného tygřího špičáku, objevit se podařilo také sušené mořské koníky. Dalšími nálezy se pak staly preparáty tradiční čínské medicíny.

„Bylo zajištěno více balení přípravků s obsahem moschus (pižmo) z jelínka kabara, Trangala z krajtího tuku, Phuc Vi Trang obsahující saussureu (chrpovník lopuchový), Bletilla v léku Ecosip obsahující orchidej nebo několik přípravků z výtažků rostliny Saussurea Costus," vyjmenovala Miškovská.

Jana Jandová z ČIŽP doplnila, že nechyběly ani masti s obsahem medvědí žluči či rohů antilopy sajgy. „V 15 případech byly části chráněných rostlin a živočichů součástí tekutin v skleněných láhvích, v plastových dózách nebo ve formě kostek," doplnila Miškovská.

Genetické testy

Spíše než o odhalení by nyní v řadě případů bylo na místě hovořit o podezření: všechny zachycené předměty a preparáty byly předány k odborné expertize České inspekci životního prostředí. Ta následně potvrdí, zda došlo k porušení úmluvy CITES.

To se týká zvláště různých vývarů a bujónů, u nichž existuje vážné podezření, že byly připravovány z chráněných živočišných druhů – přesně to však ukážkou až výsledky genetické analýzy, připomněla ve středu za ČIŽP vedoucí oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES Pavla Říhová.

Věc pro policii

„V jednom případě byla věc předána Policii ČR s návrhem na sdělení obvinění pro podezření ze spáchání trestných činů nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a neoprávněné zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami," poznamenala Miškovská.

V rámci kontrolní kampaně Tygří oko se ovšem podařilo objevit i další nezákonné aktivity – například vývoz marihuany.

Čtěte také: Celníci nemají jen prohlížet kufry. Hlídají i finance jejich ministra