Touto cestou už se tři performeři ze Ztohoven – jeden v pracovním a dva v úborech kominíků – dostali v sobotu vpodvečer až na střechu, kde sejmuli prezidentskou standartu s nápisem Pravda vítězí, přičemž ji nahradili obřími trenkami v rudé barvě.

„Nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic," komentovali svůj počin na internetu, kde zveřejnili videozáznam z akce – a vyvolali diskuse nejen o samotném činu, ale také o úrovni zabezpečení Hradu. Věc řeší policie; její mluvčí Andrea Zoulová v neděli uvedla, že trojice je podezřelá z krádeže a výtržnictví (za což by u soudu mohly být ve zře až dva roky vězení).

Pondělní incident pak podle Tomáše Hulana z ředitelství pražské policie je hodnocen jako neuposlechnutí výzvy úřední osoby a neoprávněné narušení střeženého objektu. To potvrdila i Jana Macalíková z policejního prezidia. „První výzvy policisty muž neuposlechl; teprve po opakované výzvě od svého jednání upustil. Útvar pro ochranu prezidenta České republiky ho předal pražským policistům," upřesnila Macalíková.

V tomto případě ale nešlo o opakování akce se standartou; proti jednomu z aktérů sobotního prvovýstupu tentokrát policisté zasáhli ve chvíli, kdy k tomuto počinu měl poskytnout rozhovor České televizi. To potvrdila mluvčí televize Alžběta Plívová s tím, že na místo srazu před Arcibiskupským palácem ale dotyčný už nedorazil. Členové štábu pouze viděli zásah policie.

Trenky

Klinutím na obrázek ho zvětšíte.

Čtěte také: Falešní kominíci se zaměřili na prezidentskou standartu