První dívku skutečně opařil, druhá z obětí vyvázla s pouhým umáčením jen díky tomu, že voda mezitím vychladla. Za pokus o těžké ublížení na zdraví (a současně i za výtržnictví) hrozil obžalovanému až 10letý pobyt za mřížemi.

Zatímco druhý ze skutků Lipan popírá (ovšem podle soudce Lukáše Slavíka důkazy hovoří jasně a nepřipouštějí pochybnosti), k prvnímu útoku, spáchanému horkou vodou na chodníku v Přecechtělově ulici, se přiznal.

Oběti, která má dodnes jizvy na zádech a na levé paži (a podle vlastních slov se také bojí mužů a má strach i chodit sama ven), útočník v jednací síni řekl: pardon. „Je mi to opravdu hrozně líto; chtěl bych se hrozně moc omluvit," kál se.

Dodatečně se tak snažil zmírnit bolest z úmyslně a zcela zákeřně způsobeného zranění, kdy kolemjdoucí slečně způsobil opařeniny I. a II. stupně na sedmi procentech těla, jež si vyžádaly ambulantní ošetření v nemocnici.

Zbabělost a zvrhlost útočníka

Způsobené zranění není kvalifikováno jako těžká újma – k té ovšem podle Slavíkových slov nedošlo jen dílem náhody. „Máte neuvěřitelné štěstí, že jste ji nezasáhl do citlivých partií obličeje," řekl v úterý obžalovanému soudce.

Za takových okolností by zřejmě vynesl trest mnohem, mnohem přísnější. Již den po útoku zraněná dívka náhodou agresora potkala před svým domem (načež byli – byť poněkud oklikou; přes dva muže – upozorněni policisté).

Proč to Lipan udělal? Motivy pachatele nejsou zcela jasné; zřejmě šlo o vyjádření postojů (či jakousi osobní mstu nepřejícímu okolí) ze strany člověka, který se neuměl prosadit, v něčem vyniknout, nedokázal dosáhnout úspěchu – a o něhož ani ženy nejevily valný zájem.

Zbabělé a zvrhlé, poznamenal Slavík k činu útočníka hodlajícího touto formou „zúčtovat" s lhostejným okolím, jemuž byl útočník víceméně ukradený. „Problém je ve vás," upozornil soudce Lipana.

Vražedkyně Olga Hepnarová

Shodou okolností padl aktuální verdikt právě v době, kdy se v souvislosti s dokončením nového filmu o poslední popravené ženě v Československé socialistické republice, vražedkyni Olze Hepnarové, více hovoří o jejím činu – úmyslném najetí nákladním autem do lidí čekajících na tramvajové zastávce.

Také ona se chtěla mstít společnosti za domnělá příkoří, která jí podle jejího úsudku činili všichni kolem (přičemž psychiatři, kteří pachatelku před necelým půlstoletím zkoumali, neshledali známky duševního onemocnění). Také na její případ by se dala uplatnit úterní slova soudce Slavíka: „Problém je ve vás, nikoliv v tom okolí."

Hepnarová podobná slova skutečně slýchávala; od dětství a opakovaně. Zřejmě ji to však k zamyšlení nepřivedlo; jen se ještě více utvrzovala v sebeujišťování, že opravdu všichni k ní zaujímají nenávistný postoj a mají snahu ubližovat.

Čtěte také: Muž opařil ženu na ulici. Aby na sebe upozornil