Nakonec stejně skončil na policejní služebně, kde došlo na sčítání hříchů. V pondělí o tom informoval Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie.

Podezřelý 38letý muž (který nikdy nebyl držitelem řidičského oprávnění, zato drogový test ukázal, že je pod vlivem pervitinu) se podle jeho slov snažil velmi razantním stylem ujet ve škodě Octavii, kterou v noci na neděli kdosi ukradl na Strahově.

Během dne pak řidič krádež auta nápadného výraznými firemními nápisy oznámil – a v půl sedmé večer došlo na zmiňovanou honičku, když policisté ze speciální pořádkové jednotky chtěli nalezené auto zastavit poté, co si tohoto vozu všimli na Barrandovském mos­tě.

Snaha získat náskok

Nejdřív to vypadalo na zcela poklidný zákrok. „Řidič se v prvopočátku choval tak, že pokyny policistů k zastavení respektuje, a poslušně zajel do takzvaného zálivu na začátku Jižní spojky ve směru na Prahu 9," připomněl v pondělí Hulan.

Muž za volantem octavie ovšem zjevně neměl v úmyslu předkládat doklady – a tím méně cokoli vysvětlovat. Šlo mu jen o to policisty oklamat – a získat náskok. Vyčíhal si totiž chvilku, kdy budou vystupovat ze služebního vozu – a v tom momentě dupl na plyn.

„Tomu, že chtěl ujet za každou cenu, nasvědčují i záběry z kamery v policejním voze. Je z nich zřejmé, že řidič jel Jižní spojkou doslova hlava nehlava," poznamenal Hulan.

Na okamžik muž zmizel

Uprchlíkovi se dočasně skutečně zmizet podařilo. Přímo mu v tom šli na ruku někteří řidiči, kteří před blikajícím a houkajícím služebním vozem zmatkovali – a další, kteří si počínali, jako by spěchající auto v policejních barvách neviděli vůbec. A nešlo jen o jednoho nebo dva jedince. Těch, kteří blokovali cestu, byla celá řada.

„Nejen, že někteří policistům neuhnuli, ale našli se i tací, kteří v ten nejhorší možný okamžik dokonce policistům vjeli z druhého pruhu do jejich jízdní dráhy," upozornil Hulan na jev, který nebyl příznačný jen pro tuto stíhací jízdu. Vyprávět by o něm mohli snad všichni řidiči policejních aut působící v metropoli – a to i za souhlasného přikyvování strážníků, záchranářů nebo hasičů.

Důsledkem se v daném případě stalo dočasné vítězství prchajícího muže. Tomu se podařilo zmizet pronásledovatelům z dohledu. A mínil udělat vše pro to, aby se jim ztratil i z dosahu. Zajel do ulic starého Spořilova, kde z kradeného auta vyskočil, vůz nechal stát – a dál pokračoval po svých.

Stíhaný vypátrán na Spořilovské

„V tu chvíli vstoupili do děje policisté oddělení hlídkové služby. Těm se podařilo utíkajícího muže vypátrat na Spořilovské, kde se snažil stopnout si auto," uvedl Hulan. Dramatické podoby nabralo stopování ve chvíli, kdy prchající muž zmerčil, že má opět v patách uniformy.

Snažil se některé z projíždějících aut zastavit za každou cenu; doslova s nasazením vlastního života. Neuspěl – a může mluvit o obrovském štěstí, že všichni řidiči dokázali zareagovat a žádný vůz ho nesrazil.

Ještě ve chvíli, kdy muž uposlechl pokynů policistů a na jejich výzvu si klekl na zem, nebylo zřejmé, co se bude dít dál. Dokonce se chvilku díval do hlavně namířené služební zbraně.

To přišlo v momentech, kdy jednu ruku nechával schovanou za zády a odmítal ji policistům ukázat. A nikdo nemohl odhadovat, co udělá. Až pozná, že definitivně prohrál, vyrukuje snad s pistolí?

Aktivní odpor při zadržování

Naštěstí dotyčný ozbrojený nebyl – i pak nicméně nechtěl dát svou kůži lacino. „Při zadržování kladl aktivní odpor," napsali policisté do záznamu.

Až když mu na zápěstích zacvakla želízka, změnil se z vlka v beránka. Nejen že se přestal zpěčovat, ale policistům řekl to, co chtěli slyšet: přiznal se, že to opravdu byl on, kdo předtím ujížděl v kradeném autě.

Nyní je podezřelý hned ze tří trestných činů: vedle ohrožení pod vlivem návykové látky má na krku také neoprávněné užívání cizí věci a podílnictví. V případě odsouzení by mohl být ve hře až čtyřletý pobyt ve vězení.

Čtěte také: Honička vedoucí i přes rybník skončila v koňské ohradě