„Pan obžalovaný má určité charakterové vlastnosti, které neskýtají záruku, že trest 15 až 20 let odnětí svobody by stačil k jeho nápravě a k ochraně společnosti. Jsou splněny podmínky pro uložení výjimečného trestu," vysvětlil předseda senátu pražského městského soudu Kamil Kydalka, proč byl v rozsudku přísnější než návrh státní zástupkyně, která požadovala trest v horní polovině sazby.

Žena prý muži sebrala peníze a mobil 

Šestašedesátiletá žena zemřela v noci na 19. července v Drholcově bytě ve Vavřenově ulici v Praze 4 na následky bodnořezných ran na hlavě, krku, trupu i končetinách. Hlavu měla téměř oddělenou od zbytku těla.

O 28 let mladší Drholec při dřívější výpovědi na policii uvedl, že si k němu žena vpodvečer před činem přisedla v podniku, kam si po práci zašel na pivo. K sobě domů ji prý pozval, protože mu vyprávěla, že má problémy v osobním životě. V bytě na něj po dalším popíjení piva údajně začala být nepříjemná, napadla ho a sebrala mu peníze a mobil. Proto mu "cvaklo v hlavě" a zaútočil na ni.

Muž není podle znalců na pití vyzicky závislý

Soudce podotkl, že muž mohl situaci řešit přivoláním policie. Státní zástupkyně Jana Kadeřábková vyhodnotila výpověď o chování ženy jako účelovou. „Motivem jednání bylo zjevně něco jiného. Není zjištěno, zda to mělo nějaký sexuální podtext, či šlo o konflikt jiného rázu," upozornila.

Experti označili možnost Drholcova opětovného začlenění do společnosti za téměř vyloučenou. Alkohol zneužívá dlouhodobě, což u něj vedlo k úpadku morálky. Podle znalců však na pití není fyzicky závislý a je v jeho silách, aby se v konzumaci ukáznil.

Žena pracovala jako servírka 

Několikrát se léčil v psychiatrické léčebně, kde ho lékaři marně varovali, že pokud bude v pití pokračovat, zemře na selhání jater. Kvůli porušování tohoto zákazu ho museli opakovaně vyřadit z transplantačního programu. Bývalá přítelkyně o něm řekla, že "je to hrozně hodný kluk, ale nesmí se napít".

Z dřívější výpovědi druha zavražděné vyplynulo, že žena dříve pracovala jako servírka, později byla po mozkové příhodě v invalidním důchodu a trpěla výpadky paměti.

Opilá byla i oběť 

Znalci zkoumali i to, zda motivem k její vraždě nebyla sexuální deviace Drholce, žádnou u něj ale nezjistili. Podle nich útočil pravděpodobně ve vzteku, byl středně opilý. Středně až těžce opilá byla i jeho oběť. Drholec i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti rozsudku odvolají.

Sazba v trestním zákoníku k nápravě nestačíVýjimečný trest ještě přísnější, než požadovala žalobkyně, uložil soud muži přiznávajícímu hodně krvavou vraždu. Podle znalců jde o alkoholika, jehož začlenění do společnosti je téměř vyloučeno – a muži, jenž byl krátce před mordem odsouzen za oloupení své matky, soud uložil výjimečný trest. Dvacetiletá horní hranice sazby by prý nestačila. Ani k jeho nápravě, ani k ochraně společnosti.

Čtěte také: Případem dvou sražených lidí na Smíchově se musí zabývat NS