Senát Martina Zelenky nevyhověl odvolání obhájce Pavla Trnky, požadujícího pro klienta zmírnění verdiktu, vyneseného počátkem dubna Městském soudem v Praze.

Mohl dostat víc

Po zvážení povahy a závažnosti spáchaných trestných činů dospěl Zelenkův senát k závěru, že trest rozhodně není nepřiměřeně přísný, byl-li vyměřen blízko spodní hranice trestní sazby. Za vraždu se zištným motivem, spáchanou v úmyslu zakrýt jiný zločin, stanoví trestní zákoník trest odnětí svobody na 15 – 20 let nebo i trest výjimečný. Podle Zelenkových slov by vzhledem k okolnostem bylo spíše na místě uložení trestu v horní polovině sazby – a to se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou.

Nízký věk a nevyzrálost obžalovaného tak městský soud už zohlednil ažaž. A snížení trestu podle Zelenky brání přitěžující okolnosti: jednak fakt, že se obětí stala osoba vyššího věku, jednak skutečnost, že trest byl ukládán nejen za vraždu, ale také za krádež a porušování domovní svobody.

Chtěl ženu umlčet

Všech zločinů, za něž byl nyní pravomocně odsouzen, se Jeřábek dopustil loni 4. října. Tehdy se v půl páté ráno vloupal do bytu 79leté ženy v Teplické ulici na pražském Střížkově. Stopy, které zanechal na místě činu, jednoznačně potvrzují, že vyšplhal po mříži do prvního patra, odklopil okno ženina bytu a vlezl dovnitř. Tam sebral peněženku obsahující nejméně 10 tisíc korun, zlaté řetízky, jejichž hodnotu znalci vyčíslili na 1800 Kč a zlaté náušnice asi za tři stovky. Dále zhltl bramborové tyčinky a zkonzumoval také švestkový perník. K odnesení si ještě připravil čtyři láhve becherovky a čtyři láhve kvalitnějších vín. Když dále slídil po bytě a hledal, co by se ještě dalo ukrást, seniorka se probudila.

Osudným se jí stalo, že se nezvaného návštěvníka zeptala, co v bytě pohledává, a začala volat o pomoc. Devatenáctiletý pachatel se ji snažil stůj co stůj umlčet. Za každou cenu. I za cenu života. Ženu, jíž její věk neumožňoval postavit se na odpor, srazil na zem a zakrýval jí ústa rukou. Jelikož ale stále křičela, zakryl jí obličej, stiskl krk a začal do ní bušit; podle znalců pěstí, nebo nějakým předmětem. Výsledkem se stala řada zranění včetně zlomenin kostí hlavy, hrudní kosti a žeber. Bezprostřední příčinou smrti se podle pitevního protokolu stala dechová nedostatečnost.

Po zadržení, k němuž došlo tři týdny po vraždě, se Jeřábek policistům přiznal. Pak už odmítal vypovídat, a to jak v kontaktu s kriminalisty, tak i před soudem. V tom vytrval i před odvolacím senátem. V jednací síni vrchního soudu nepronesl jediné slovo.

Omluva nestačí

Obhájce Trnka spáchaný zločin nepopíral, snažil se ale přesvědčit soud ke snížení trestu. Vedle poukazu na klientův věk blízký věku mladistvého připomněl, že u městského soudu Jeřábek v závěrečné řeči vyjádřil nad svým jednáním lítost. Na to soudce Zelenka opáčil, že vyslovení omluvy všem, kterým obžalovaný ublížil, soudu nestačí. „Nechtěl jsem, aby to takhle dopadlo," prohlásil Jeřábek 4. dubna před prvoinstančním soudem. V takovém konstatování ale odvolací senát upřímnou lítost nespatřuje.

Trnka nepochodil ani s argumentem, že jeho klient vyrůstal v nekompletní rodině, pouze v péči matky, jejíž „výchova byla víc jak problematická". „Byl vyhozen z domova, bez prostředků – a odkázán sám na sebe," argumentoval advokát. Marně. „Do tíživé situace se dostal vlastním přičiněním; v důsledku nezodpovědného způsobu života," uvedl soudce Zelenka. Dal naopak za pravdu slovům státního zástupce Zdeňka Topinky, podle něhož uložený trest není nepřiměřeně přísný, a odvolání zamítl.

Konečný rozsudek: Trest potvrzený odvolacím senátem je již pravomocný (a znamená přesun pachatele z vazební věznice do výkonu trestu). Možné je pouze využití mimořádného opravného prostředku v podobě dovolání k Nejvyššímu soudu ČR. O sepisování takovéhoto podání ale obhájce Pavel Trnka zatím neuvažuje. „Nevím; tady asi žádné důvody nejsou," řekl Deníku. Chce ale ještě detailně prostudovat písemné odůvodnění verdiktu. „Až to přijde, tak uvidíme," konstatoval.