Případ řeší policisté z vinohradského místního oddělení již od poloviny února, informovala ve středu Iveta Martínková z ředitelství pražské policie. „Jeden útočník z celkem pětičlenné skupiny mladých osob si nejprve okolo jedné hodiny ranní ve Francouzské ulici vyhlédl kolemjdoucího muže, kterého udeřil několika ranami pěstí do obličeje.

Poté se dotázal přihlížejících kamarádů, zda má poškozeného ještě nakopnout, což také s jejich morální podporou učinil. Následně všichni utekli," přiblížila první zaznamenaný útok. Další, po němž již spadla klec, následoval o dvě hodiny později.

K původnímu agresorovi, který si natáhl na hlavu černou kuklu, se přidal další člen party skrývající svou totožnost pod kapucí. Opět přišel na řadu osvědčený scénář: náhlý útok na nic netušícího chodce. Jeho razance ale odpovídala tomu, že nočního chodce tentokrát násilníci napadli nejenom nečekaně a zákeřně, ale navíc v přesile.

Svědek nebyl lhostejný

„Surovými kopanci a pěstmi mířenými na hlavu a horní část hrudníku dvojice muže srazila k zemi – a dále v útoku pokračovala. Tento atak naštěstí nebyl lhostejný svědkovi, který okolo procházel se svou partnerkou a do neférového boje se vložil," předestřela Martínková vývoj událostí.

Maskovaný agresor sice svědka zezadu napadl pěstmi a srazil na vozovku – během pranice se ale karta obrátila: nad zakuklencem získal napadený muž převahu. To už ale modré záblesky problikávající tmou dávaly na srozuměnou, že je konec; blížily se hlídkové vozy.

V prvních chvílích, kdy přijížděly další policejní hlídky, byl však na místě trochu chaos – a někteří z přítomných se stali nepřítomnými. Vedle jiných odešel i muž napadený jako první. Dodnes policisté nevědí, o koho se jednalo. Ztlučeného muže žádají, aby se dostavil na služebnu vinohradského místního oddělení. Jeho výpověď je totiž důležitá pro další trestní řízení.

Dopadení agresoři (z nichž ten s kuklou je osobou policistům známou už z minulosti) byli obviněni z výtržnictví. Pokud jejich vinu uzná soud, mohou být ve hře až dva roky vězení.