Kauzu Hulan označil jako velmi složitou a komplikovanou. Poměrně výstižně ji ovšem lze zjednodušit konstatováním, že prozatím neznámí lidé se snažili přesměrovat cizí peníze na své účty.

Peníze z daňových úlev

„V kauze jde o peníze z daňových úlev určených pro podnikatele," uvedl Hulan. Mohlo jít o případ mamutích rozměrů – většinu čachrů se však podařilo úředníkům odhalit a dokonání podvodů zabránit. „Nicméně na účtech podvodníků i tak skončilo několik desítek miliónů," konstatoval Hulan.

Právě tyhle peníze by mohly přispět k odhalení alespoň některých členů skupiny. Jsou o tom alespoň přesvědčeni detektivové, kteří nyní spoléhají na pomoc všímavých občanů.

Vybírali velké částky

Z účtů, na které peníze nechali naposílat, je totiž hledaní získávali prostřednictvím bankomatů; vybírali je po desetitisícových až statisícových částkách. Jednoho hledaného muže zachytily kamery v bankomatech právě při těchto výběrech.

Dostat se k nim ovšem nebylo jednoduché, připouštějí detektivové. Právě s ohledem na složitost případu bylo velmi složité dohledat podvodné bankovní účty a následně najít alespoň část bankomatů využitých k nekalým transakcím.

Policie žádá o pomoc

Díky domu, že několikaměsíční úsilí kriminalistů přineslo úspěch, se nyní policie obrací na veřejnost s žádostí o pomoc. V úterý zveřejnila videonahrávky i fotografie zachycující hledaného muže při výběrech peněz a žádá každého, kdo muže poznává, aby se o své poznatky podělil prostřednictvím linky tísňového volání 158. Vítány jsou jak informace o jeho totožnosti, tak o místu jeho pobytu a pohybu – a to nejen na území České republiky.

Zdroj: Policie ČR
Zdroj: Policie ČR

Čtěte také: Policie hledá ženu, jež před porodem utekla z nemocnice v Praze