Krátce před šestou ranní přivolal náhodný svědek policisty ke kontejnerům za bytovými domy v Průběžné ulici, kde mezi vyhozenými odpadky objevil mrtvolku novorozence.

Víc ukáže pitva

Lékaři na místě nemohli určit, zda se chlapeček narodil již mrtvý, anebo byl usmrcen krátce po porodu. To by měla ukázat pitva; při ní také soudní lékaři musí zjistit příčinu smrti.

V pondělí to uvedl Jan Daněk z ředitelství pražské policie s dodatkem, že od zjištění, za jakých okolností dítě zemřelo, se bude odvíjet právní kvalifikace případu.

Pomohou svědci?

Daněk současně připomněl, že policisté intenzivně hledají matku miminka. „Pátráme po ženě, která dítě porodila - a pak s největší pravděpodobností do kontejneru odložila.

Prosíme tedy veřejnost o spolupráci - pokud někdo ve svém okolí zaznamenal ženu v pokročilém stádiu těhotenství, která porodila, ale nyní nemá dítě, žádáme, aby se ozval na linku 158," vyzval policista ke spolupráci všímavé občany. Možná svědectví, která by pomohla tragédii objasnit, kriminalisté shánějí také mezi obyvateli přilehlých domů.

Zvláště je zajímá, zda si někdo nevšiml něčeho podezřelého během noci na pondělí - je totiž pravděpodobné, že se igelitová taška s tělíčkem novorozeněte ocitla v kontejneru jen pár hodin předtím, než byla objevena.

Nenápadné místo

Během dopoledne panoval na místě děsivého nálezu čilý ruch. Detektivové společně s kriminalistickými techniky pečlivě ohledávali místo nálezu a pomocí vidlí probírali obsah kontejneru, v němž taška s mrtvolkou ležela; zajímali se i o obsah sousedních nádob na stanovišti, které není nijak uzavřené a přístup k plastovým kontejnerům na směsný odpad tam má kdokoli.

Policejní pásky bránící zvědavcům v přístupu už ale po poledni byly pryč - a v relativně klidném zákoutí Strašnic už jen máloco nasvědčovalo tomu, o jak hrůzné místo se jedná.

Tomu, že se zde dělo něco neobvyklého, nasvědčoval jen nepořádek, který zůstal před kontejnery - a občas se opodál zastavila partička zvědavců řešících odpověď na otázku: opravdu to bylo tady, když v okolí nezůstaly žádné zbytky policejních pásek?

Co se stalo, leckteří lidé z okolí věděli - smutné zprávy se šíří opravdu rychle. Nikdo z těch, které Deník v okolí oslovil, se ale policistům se svými postřehy hlásit nebude. 

Nikdo nic zřejmě neviděl

Slečna venčící opodál pejska naznačila, že o kontejnery se zajímá jen ve chvíli, kdy se potřebuje zbavit odpadků. „Jinak se o ně nestarám - jen mě naštve, když se v nich přehrabávají pobudové a zůstane po nich svinčík," svěřila se.

Další pejskař, tentokrát muž, míní, že i kdyby matka mrtvého dítěte pocházela ze sousedství (což kousek od poměrně frekventované, byť aktuálně rekonstruované komunikace vůbec nemusí být jisté), je otázka, kdo si jejího těhotenství mohl všimnout.

V této lokalitě prý žije spousta lidí - a o cizí se většinou moc nezajímají. „Možná ale jiní budou všímavější," poznamenal muž se psem. „Maminek - ale zrovna v téhle oblasti i tatínků - s kočárkem tu totiž jezdí poměrně dost…"