Bližší okolnosti policisté neuvedli – podle dostupných informací ale byla prvotním podnětem informace od lékařů pomáhajících ženě s masivním krvácením, u níž gynekologická prohlídka prozradila, že čerstvě porodila. Nestalo se tak ale v porodnici – a matka ani neabsolvovala obvyklou předporodní péči. Jinými slovy: jde o ženu, jež své těhotenství tajila – a která novorozené dítě nemá u sebe.

Nejpřísnější sazba

Z usmrcení miminka detektivové podezřívají jeho vlastní matku. Očekávanou zprávu v sobotu potvrdila policistka Markéta Johnová. Jednadvacetiletá žena byla obviněna z vraždy. V případě uznání viny by za situace, že nedojde ke změně právní kvalifikace činu, mohl padnout trest odnětí svobody v rozmezí 15 – 20 let nebo i trest výjimečný (tedy až do 30 let vězení; podmínky pro případné uložení doživotního trestu by zřejmě splněny nebyly).

Vysoká sazba souvisí s tím, že kriminalisté případ kvalifikovali jako nejpřísněji posuzovaný mord – podle třetího odstavce paragrafu 140 trestního zákoníku, který vyměřuje tresty za vraždy spáchané na dětech mladších 15 let (a také za vražedné jednání, jehož oběťmi bylo více lidí nebo úřední osoba či zdravotník, stejně jako takové, které byly provedeny zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem, byly spáchány z rasových pohnutek, ze ziskuchtivosti nebo ve snaze zakrýt jiný zločin – prostě jde o ty nejzávažnější a nejzavrženíhodnější mordy).

O kvalifikaci skutku kriminalisté po dohodě se státním zastupitelstvím rozhodli až po vyhodnocení všech důkazů, především poznatků z domovní prohlídky, závěrů pitvy a výslechu podezřelé. V úvahu mohlo přicházet i uplatnění mírnějších paragrafů – například vražda novorozeného dítěte matkou (kdy sice bylo cílem způsobit smrt, ale čin žena neplánovala předem) nebo zabití kvůli strachu, úleku nebo jinému omluvitelnému hnutí mysli.

Pomoc byla marná

Zařazení do třetího odstavce zároveň může poskytovat vysvětlení, proč detektivové s ohledem na citlivost případu nezveřejnili podrobnosti k okolnostem usmrcení živě narozené holčičky, usmrcené krátce po porodu, ani k příčině jejího skonu. Tu nekomentovali ani záchranáři – jejich mluvčí Petra Effenbergerová pouze konstatovala, že jakákoli pomoc již byla marná. Policie nepublikovala ani bližší údaje k době smrti.

Pokud se případ dostane až do jednací síně, bude kauzu projednávat Krajský soud v Praze. Předtím ale ještě bude v rámci přípravného řízení provedena řada úkonů – podezřelou mimo jiné čeká psychiatricko-psychologické zkoumání, z jehož závěrů vyplyne, zda si mladá žena plně uvědomovala, co dělá, a byla za své počínání odpovědná.

Pokud by se ukázalo, že její rozpoznávací a ovládací schopnosti byly vymizelé, souzena by být nemohla; pokud byly snížené, soud by k tomu přihlížel při rozhodování o výši trestu.

Žena s policií spolupracuje

Poté, co zadržená vyslechla obvinění, kriminalisté ji propustili. „Stíhána je na svobodě," konstatovala Johnová. Žena s policií spolupracuje a není předpoklad, že by se vyhýbala úkonům trestního řízení.

Zkušenost z podobných případů také podle informací Deníku může naznačovat, že rozhodnutí o tom, že policie nepodá podnět k podání návrhu na uvalení vazby, může do jisté míry předjímat i závěry pozdějšího psychiatrického posudku, mající pak dopady i na další průběh trestního řízení. Je nicméně na místě připomenout, že stejné zkušenosti ukazují, že v závislosti na vývoji šetření může rozhodnutí o vazbě padnout i později.

Čtěte také: V kauze mrtvého miminka má policie podezřelou