Na počátku byl telefonát z Vysočan na linku 158; v půl třetí odpoledne oznamovatel upozorňoval, že ve Spojovací ulici leží na zemi vedle kočárku plačící dítě a v okolí není nikdo, kdo by se o miminko staral. Během tří minut dorazily na místo hlídky z policejního oddělení na Jarově a z pohotovostní motorizované jednotky - a jejich členové zjistili, že situace je ještě horší, než se mohlo zdát podle telefonátu: na ulici skutečně leželo na bříšku plačící miminko - celé špinavé: na oblečení, rušičkách i na tváři. A kočárek byl od něj asi 15 metrů od něho!

Co bylo možno udělat hned, policisté také okamžitě udělali: dítě zvedli ze země a zabalili do izotermické fólie, aby neprochladlo. Pak hned volali záchranku. Ještě než sanitka dítě odvezla do nemocnice, podařilo se zjistit, že miminko nejí zraněné. Jen viditelně zanedbané - a s plínou, kterou nejspíš už několik dní nikdo nevyměnil.

Opilá matka

Zatímco se kolegové starali o miminko, jeden z policistů z Jarova prohledával okolí. „Přibližně 200 metrů od tohoto místa nalezl plačící ženu, která seděla na zemi a z jejího dechu byl cítit alkohol," připomněl Daněk.

Odhad, že dotyčná má notně upito, se potvrdil následovně: žena nedokázala komunikovat, a když vstala, neudržela ani přímý směr chůze. Později nezvládla ani dechovou zkoušku, protože se jí nedařilo dýchnout do měřicího přístroje. „Policisté ji odvedli ke kočárku, ve kterém zároveň našli její doklady. Díky tomu zjistili, že se opravdu jedná o matku osmiměsíční holčičky," přiblížil Daněk zjišťování, co se vlastně na místě stalo.

Zjistit se ale podařilo jen to, že se 24letá matka opila tak, že s ní nebyla kloudná řeč. Což kloudná - vůbec žádná domluva s ní nebyla! Hovořit žena nedokázala – a stát na nohou sama bez cizí pomoci také ne. Vysvětlit tedy nebyla schopna vůbec nic. Něco ale napovědělo prověření údajů z dokladů v policejních evidencích. Ukázalo se, že nezodpovědná matka je hledanou osobou. Byl na ni vydán souhlas se zadržením pro podezření ze zanedbání povinné výživy.

Nejprve záchytka, poté výslech

Zatímco dítě stále zůstává v nemocnici na pozorování, matka nejprve putovala na záchytku - a v neděli byla žena převezena na policejní oddělení ve Vysočanech. „Mám spoustu problémů," vysvětlovala tam, jak to přišlo, že cestou z nákupu vypila láhev vodky. Menší láhev, upřesnila. To ale bylo vše, co se od ní policisté dověděli.

„Nic víc k celému případu neuvedla. Následně byla v dopoledních hodinách propuštěna ze zadržení," konstatoval Daněk. Právní kvalifikaci případu zatím policisté nestanovili. Již během víkendu ale upozornili sociálku, která se o osud dítěte bude dále zajímat.