Tomu všemu je už konec. Majitele zadrželi kriminalisté I. obvodu pražské policie a putoval do vazby. V případě odsouzení mu nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými látkami hrozí až pět let.

Elektronika byla na nic

„Zadržený nejprve provozoval restauraci, tehdy pod názvem V3S. Hlavním smyslem tohoto zařízení byl centralizovaný prodej marihuany, což její konzumenti dobře věděli a poměrně hojně se zde srocovali," připomněl Hulan.

Postupně ale věhlas podniku překročil únosnou mez. S tím, jak se do něj začaly stále víc a více stahovat živly, pro které má policie označení „závadové osoby" provozovatel pochopil, že jen otázkou času, než přijde šťára, která mu může přivodit náramné problémy.

Za minulostí tedy udělal tlustou čáru a začal psát novou kapitolu svého podnikání. S čistým štítem, s novým štítem – a na něm se skvělo: Relaxační. Veřejně přístupná restaurace se změnila v privátní klub pro vybrané zákazníky.

Štamgasti v podobě pravidelných odběratelů dokonce dostávali čipy k otevírání dveří, aby měli do klubu volný přístup. To se ovšem neosvědčilo, protože čipy jejich držitelé začali půjčovat i dalším zájemcům. Provozovatel se tedy přestal spoléhat na elektroniku a proměnil se v klasického vrátného.

Jen pro ty „v pohodě"

„Dveřník – téměř výhradně právě 43letý muž – fungoval na zaklepání. Jakmile se ozvalo ťuk-ťuk-ťuk, přišel a průzorem ve dveřích zkontroloval zákazníka. Pokud byl klient takzvaně v pohodě, pustil ho dovnitř a prodal mu tu půl gramu, tu gram sušiny," přiblížil Hulan, jak to v klubu chodilo.

Posledními, kdo „zaklepal" na jeho dveře, pak byli policisté s beranidlem. Taky klasika.

Podnik s historií

Klec spadla před týdnem, v pátek 29. ledna večer. Pak nastalo účtování, k němuž si policisté museli přizvat i hasiče. Balíček s desítkami gramů konopné sušiny totiž zadržený při zákroku odhodil do světlíku, kam se pro něj museli vydat právě hasiči s lezeckou technikou.

Kriminalisté zjistili, že marihuanový klub fungoval celá léta; potvrzeno to zatím mají nejméně od roku 2009. Detektivové zadokumentovali stovky prodejů marihuany a zajistili řadu svědků, převážně z řad zákazníků. Nechybí mezi nimi ani odběratel, který nakupoval celá léta – několikrát týdně, a to vždy nejméně po třech gramech.

Němý svědek nepromluvíŠkoda, že mlčí jako ryba. Na tohle téma kriminalisté žertovali, když při prohlídce privátního klubu našli žravou rybu. Živou piraňu. K ní zadržený muž uvedl, že je na místě déle, než funguje jeho podnik. Ta toho tedy musela vidět, zasnili se detektivové. Nezbylo jim ale než si postesknout: ryba je vážně pouze němým svědkem…

Čtěte také: Z prodavačů marihuany se vyklubali lupiči