Maskovaný muž ozbrojený stříbřitým revolverem, kterému podle charakteristické bundy dali detektivové přezdívku Bomberman, má podle nich na svědomí bezmála tři desítky loupeží - převážně v sázkových kancelářích, hernách a bankovních pobočkách, ale i v několika obchodech - spáchaných jak na území hlavního města a v jeho blízkém okolí jako v Berouně, tak i na dalších místech republiky.

Jediný skutek?

Obžalovaný se omluvil za přepadení havlíčkobrodské banky, po kterém ho dopadl a zpacifikoval všímavý kolemjdoucí, ale už za nic dalšího. Trvá totiž na tom, že kromě tohohle skutku, kdy byl zadržen přímo před bankou, žádný jiný zločin už na svědomí nemá.

Havlíčkův Brod, kde si 3. října 2012 hrozbami použití pistole a granátu vynutil vydání 203 950 korun a 500 eur, byl podle jeho slov ojedinělým šlápnutím vedle, kdy se nešťastně rozhodl řešit svou tíživou finanční situaci. Jinak prý žil řádně; jakožto elektrikář, zedník a manuálně zručný člověk se zabýval melouchařením a věnoval se také výchově fotbalového dorostu…

Soudy mu nevěřily

V tom, že loupil jen jedinkrát, mu ale pražské soudy neuvěřily. Podle pravomocného verdiktu má na svědomí nejméně 16 skutků, u kterých důkazní situace umožňuje vyslovit výrok o vině. Ani v případě dalších přepadení, jež detektivové kladli Havlíčkovi za vinu a v jejichž případě byl zproštěn obžaloby, soudy netvrdí, že loupeže nespáchal.

Důkazy ale nejsou tak pádné, aby nepřipouštěly pochybnosti. O tom, čeho se dopustil, může nyní přemýšlet sedm let. Tak dlouhý pobyt za mřížemi mu před čtyřmi měsíci vyměřil pražský městský soud - a na délce trestu nic nezměnilo ani nynější jednání odvolacího senátu Vrchního soudu v Praze.

Zřejmě není konec

Proti již pravomocnému verdiktu se ještě lze bránit podáním dovolání k Nejvyššímu soudu ČR - nicméně nesouhlas s tím, jak soudy vyhodnotily důkazy, k dovolacím důvodům nepatří. „Nevím; ještě jsme se s klientem nedomlouvali," řekla Deníku k případnému dovolání obhájkyně Ladislava Lebedová. 

Dá se ale počítat s tím, že Havlíček využije všech možností a dovolání uplatní. Vždyť v minulosti už například padla námitka podjatosti soudu nebo výhrady k průběhu vyšetřování. Zde konkrétně v souvislosti s rekognicí neboli s poznávacím řízením, kdy svědci mají ukázat na podezřelého mezi několika podobnými osobami. „Já tam byl ve vězeňském - a vedle mě stáli čtyři policisté v civilu," namítal, že kdo má být lump a kdo ne, bylo tehdy poznat už podle oblečení.

Důkazy nechybějí

Okolnostmi loupeže, po níž byl dopaden (a kdy si sundal kuklu z hlavy už v bance), argumentuje Havlíček pro svou nevinu v předchozích případech. Kdyby prý měl za sebou 28 skutků, jak tvrdí policie, jistě by si počínal jinak. „Měl bych být ostřílený, ale já se choval - s prominutím - jako idiot. A byl jsem rád, že už to mám za sebou," tvrdil v jednací síni.

Předseda odvolacího senátu Viktor Mach ale nesouhlasí. V případech, kdy byl uznán vinným, zanechal Havlíček na místě pachovou stopu, což ale není osamocený důkaz. Těmi dalšími jsou shodné chování včetně podobných (a dosti neurvalých) výkřiků, ale třeba také neobvyklé a zcela specifické držení revolveru; v jednom případě také biologická stopa a otisk prstu na odhozené igelitce.

Čtěte také: Lupič zvaný Bomberman dostal za patnáct skutků sedm let