Falešní policisté se loni 10. října večer neobjevili v jednom z domů v Saturnově ulici bez ohlášení. Šestačtyřiceti­letého podnikatele, který tam žije, předem kontaktoval jakýsi muž, který do telefonu vykládal, že je detektivem jedné z elitních složek české policie. Celorepublikového Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

A hned začal zhurta. Ne, podnikateli netvrdil, že by ho podezříval z nějakého zločinu. Šel na to z opačného konce. Máme informace o plánovaném odcizení vašich luxusních vozidel, naznačoval blížící se nebezpečí. A hned si domluvil schůzku, na kterou dorazí i s kolegou - a společně domluví podrobnosti preventivních opatření, která je třeba přichystat.

Falešní policisté byli dochvilní. Dorazili přesně ve sjednaný čas. Podnikateli a jeho těhotné partnerce se prokázali policejními odznaky - a nechali si předložit občanské průkazy. Role kladných hrdinů, přicházejících pomáhat a chránit, jim ale nevydržela dlouho.

Na muže se ženou se nečekaně vrhli, spoutali je a oči jim zakryli tmavými brýlemi a šátky. Pak se objevila další dvojice mužů, kteří již byli maskovaní kuklami. A společně pak banda začala slídit po domě.

Pro peníze jinam

Nezůstalo ale jen u prohledávání bydliště. Falešný policista si od přepadeného muže vyžádal klíče od trezoru v sídle firmy na Praze-východ a také PIN kód k platební kartě. A když je člověk spoutaný a oslepený, navíc s hlavou plnou starostí o partnerku a dítě, není v situaci, ve které by se dalo vzdorovat. Jeden z pachatelů pak odjel k bankomatu vybrat peníze a druhý do sídla firmy.

Když se s kořistí vrátili do přepadeného domu ve Slunečné čtvrti, pustili se lupiči do úklidu. Šlo jim o to, aby po sobě nezanechali stopy. A tohle gruntování vzali skutečně z gruntu. Nejenom že ukradli úložiště dat pro záznamy z kamerového systému, sledujícího dění v domě a bezprostředním okolí, ale k zahlazení známek po své přítomnosti použili dezinfekční prostředek: rozlili po domě savo.

Suverénní pachatelé

Přece jen ale nepomysleli na vše. Třeba na kamery ve firmě, které zachytily návštěvu jednoho z lupičů, pohybujícího se až nečekaně sebejistě a suverénně; rozhodně netápal a nemusel se zdlouhavě rozhlížet. Na chodbě maskovaný muž vzal klíče od kanceláře s trezorem, ze kterého pak vyzvedl asi 400 tisíc korun.

Druhého muže se zcela důsledně zakrytým obličejem i vlasy zase zachytil kamerový systém bankomatu v Opatovské ulici. Ani on nepůsobil dojmem, že by nevěděl, co dělat. Sedmkrát zadal výběr hotovosti po 40 tisících korun - a po třech minutách minut odcházel s 280 tisíci. Lupiči si ale neodnesli jen peníze. Přímo z domu v Uhříněvsi zmizely šperky asi za 30 tisíc korun.

Třebaže ihned poté, co v domě utichl ruch, přepadení přivolali skutečné policisty, přijít pachatelům na stopu se zatím nepodařilo. Jednak se pachatelé velmi dobře maskovali, jednak se jim skutečně podařilo zničit většinu stop, které po sobě mohli zanechat.

Pokud se lupiče podaří odhalit a dopadnout, hrozí jim v případě odsouzení až 12leté tresty.

Pachatelé nebyli žádní hubeňouřiIdentikit jednoho z podezřelých.Policejní detektivové věří, že při pátrání by mohly pomoci postřehy veřejnosti. Jakékoli svědectví k případu či podezřelým osobám je vítáno na lince 158.

Loupeže se dopustili česky hovořící muži světlé pleti a středních až silnějších postav, vysocí odhadem mezi 170 až 175 centimetrů. Tak aspoň vypadala dvojice, která se objevila v roli falešných policistů. Jeden z kumpánů pak byl ještě urostlejší; s váhou jistě před 100 kilogramů a s nápadným břichem.

Kamerové záznamy z bankomatu ukazují muže oblečeného do mikiny s kapucí nebo bundy světlejší barvy s kapsou na břiše. Na hlavě měl čepici a obličej si maskoval vyhrnutým rolákem nebo kuklou; vidět jsou pouze oči a kořen nosu.

Muž, který vyrazil do sídla společnosti, měl na sobě zelenou bundu s kapucí, tmavé kalhoty a tmavé boty. Na zádech nesl batoh - zřejmě zelené barvy v kombinaci s šedou. Na rukou měl bílé rukavice, na hlavě kapuci a obličej maskovaný kuklou.