Jednatřicetiletý Slovák tam podle policejních detektivů spáchal dvě desítky loupeží a krádeží. Zálusk měl především na mobilní telefony žen cestujících v tramvajích. Většinou v blízkosti Olšanského náměstí si pachatel vyhlédl mladší ženu – a ve chvíli, kdy tramvaj při odjezdu ze zastávky zavírala dveře, vyškubl majitelce přístroj z ruky a utíkal pryč. Pospíchal pak do bazaru nebo zastavárny. Potřeboval peníze, aby měl na drogy…

Některé ženy se snažily svůj majetek bránit – podle slov Jany Rösslerové z ředitelství pražské policie, která v úterý o případu informovala, se to ale nedařilo. „Jedna přepadená si dokonce z přetahování o mobil odnesla zlomené nehty na rukou, další pak útočníka pronásledovala, upadla na zem a zranila se. Jiná přepadená zase po silném přetahování vypadla z tramvaje tak nešťastně, že si způsobila podvrtnutí kotníku a natažení krční páteře," vypočítala policistka. A úspěšný při potyčce se zločincem nebyl ani jediný přepadený muž. Sedmačtyřicetiletý vlastník telefonu sice pachatele dostihl – dostal ale zásah do obličeje pepřovým sprejem.

Poněkud nezvyklé bylo zadržení pachatele. Kriminalisté si pro něj došli do soudní budovy. Zadrželi ho v pátek odpoledne u Obvodního soudu pro Prahu 1, kde jen krátce předtím dostal za jiný svůj delikt podmínku. Za loupeživé útoky na telefony ale může dostat víc. Mnohem víc. Hrozí mu až deset let pobytu ve vězení. A jak to za mřížemi chodí, si dosud netrestaný muž zkouší už nyní. Skončil totiž ve vazbě.