Dvojice zlodějů vlezla oknem do jeho domu a vše pečlivě prohledávala – když je však asi po hodině načapal majitel, pachatelé neváhali zaútočit. Seniora povalili, svázali kabelem a přes ústa mu dali šálu, aby mohli pokračovat v hledání. Nakonec si odnesli repliku starého kordu, dvoje housle, mince, medaile, příbory a další historické a sběratelské předměty; vše zhruba za 80 tisíc. Když zmizeli, svázanému muži se naštěstí podařilo vyprostit a zalarmovat souseda. Ten pak běžel k hlídce městské policie.

Ukradené starožitnosti

Zatímco někteří strážníci volali sanitku, jelikož si přepadený stěžoval na bolest hlavy a pohmožděné ruce, přivolané posily, které se začaly sjíždět k místu činu, získaly od místních občanů důležitou informaci: podezřelého lidé viděli utíkat do ulice V Čeňku. Tam také policisté našli několik odhozených věcí z kořisti. Jeden z okrskářů pročesávajících okolí si pak v Bakurinově ulici všiml chlapa schovaného v křoví. Na výzvu, aby opustil úkryt, ale dotyčný nereagoval, i když se mezitím na místě objevili i strážníci z útvaru psovodů.

„Protože muž odmítal vylézt a navíc si sahal pod bundu, ze které se snažil vytáhnout neznámý předmět, strážníci pojali podezření, že je ozbrojen a chce zbraň proti nim použít," přiblížila ve středu dramatické momenty Jana Přikrylová z centrály pražských strážníků. „Reagovali proto hrozbou služební zbraní – a když muž ani poté neposlechl jejich výzvy, psovod na něj pustil služebního psa," doplnila. A bylo hotovo. Jakmile se tesáky hafana zakously do bundy, kterou měl podezřelý na sobě, začal spolupracovat. Zjevně nechtěl přijít k úrazu!

Ukradené starožitnosti

Spoutaného 25letého muže převzali od strážníků policisté, kteří u něj nalezli nůž. V křoví se také našel batoh s částí ukradených věcí. Netrvalo pak dlouho – a v rukou kriminalistů byl i druhý podezřelý. Dopadený kumpán ho sice nepráskl – Andrea Zoulová z ředitelství pražské policie ale ve středu naznačila, že detektivové si věděli rady. „Vyhodnocením stop, důkazů a dalších informací byli brzy na stopě druhého násilníka," konstatovala s tím, že 28letý muž dostal pouta krátce před 21. hodinou na zastávce městské dopravy v Černokostelec­ké ulici.

Ani v tomto případě se zatýkání neobešlo bez komplikací. „Muž se aktivně bránil a zaútočil na jednoho z policistů pěstí; detektivové tak museli útočníka zpacifikovat s využitím donucovacích prostředků. Nakonec skončil na ošetření jak zraněný kriminalista, tak i samotný násilník," shrnula Zoulová potyčku i její následky.

Během středy policisté nejen oběma mužům sdělili obvinění z loupeže a z porušování domovní svobody, ale také zajistili zbytek kořisti. Pro ukradené věci se kriminalisté museli vypravit do jedné ze zastaváren na Praze 2.