Nebo vlastně: cizincovy loupežnické rejdy zmařili pozorní občané za přispění policistů.

Pachatel si v ulici Na Zábradlí vyhlédl osamocenou ženu, jíž se snažil uzmout kabelku. K oběti přiběhl zezadu a takzvané psaníčko se jí snažil násilím vytrhnout z ruky, informoval v pondělí Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie. Pokud ale očekával, že prostě jen chmátne a uteče, šeredně se přepočítal. Napadená žena svůj majetek urputně bránila. „Následovala přetahovaná, kterou chvíli nato lapka vyhrál – a i s lupem se dal okamžitě na útěk," poznamenal Hulan.

Občané se přímo podíleli na lapkově dopadení

Neběžel ale sám. Za ním se pustilo hned několik náhodných kolemjdoucích, kteří si všimli, co se odehrálo. Vzápětí se na scéně objevila také hlídka policistů z pohotovostní motorizované jednotky, kteří noční úprk ulicemi viděli v celku i v detailech: spatřili uprchlíka i jeho pronásledovatele. Přidali se na stranu početnější skupiny – a ve spolupráci s občany lupiče zadrželi.

„Odcizené věci – kabelka, osobní doklady a peníze – se díky této příkladné spolupráci vrátily během několika málo minut zpět oloupené ženě," uvedl Hulan s tím, že občanům, kteří zakročili, je třeba poděkovat za opravdu výbornou a příkladnou spolupráci. A stejný dík prý patří také všem, kteří se takto zodpovědně zachovali i při jiných obdobných událostech.

Polapený lapka vyslechl obvinění z loupeže. Pokud ho soud uzná vinným, mohl by dostat až desetiletý trest.