Tak byl v jednací síni Městského soudu v Praze prezentován Stanislav Havlíček. Přišlo na to, zda hovořily svědkyně, které se staly obětí loupežných přepadení, z nichž byl zedník původem ze Šumavy obžalován, anebo 55letý Havlíček mluvil sám o sobě.

Činy nejen v Praze

Pořád ale byla řeč o stejném muži. O maskovaném a ozbrojeném lupiči, který podle obžaloby tři roky řádil po celé republice a kriminalisté mu dali přezdívku Bomberman. Podle typické bundy, kterou si bral do akce. Podle pražských kriminalistů, kteří řešení případu převzali kvůli tomu, že nejvíce činů připisovaných tomuto pachateli bylo spácháno na území hlavního města, jednotlivé skutky spojuje vedle podoby pachatele obdobný způsob provedení. Modus operandi, jak říkají detektivové.

Spojování případů ale obžalovaný odmítá. Podle jeho tvrzení není co spojovat. Pokorným hlasem se v jednací síni přiznal k jedinému skutku. K přepadení bankovní pobočky v Havlíčkově Brodě, kde si 3. října 2012 hrozbami použití pistole a granátu vynutil vydání 203 950 korun a 500 eur. A kde také spadla klec, když ho při odchodu z banky zadržel náhodný svědek.

Martin Belec z Krucemburku, který procházel kolem banky - a všiml si, že se uvnitř odehrává něco nepatřičného.

Zásah hrdiny

Lupiče odcházejícího s kořistí povalil, odzbrojil ho a zadržel až do příjezdu policejní hlídky. „Stál tam muž v kukle, tak jsem si řekl, že to je asi přepadení. Pak vyběhl ven, tak jsem ho zpacifikoval," řekl Deníku Belec, který se nenechal odradit ani hrozbami.

„Když jsem na něm klečel, říkal, ať jdu od něj, že ten granát vybuchne. Ale klečel jsem na něm a čekal na pomoc," přiblížil svůj hrdinský skutek, přičemž přiznal, že měl i trochu upito, takže se rozhodoval možná i malinko rychleji, nežli přemýšlel. Nějaké ohrožení? To tehdy neřešil!

Škoda přes milion

Nic víc než tuhle loupež s neslavným koncem Havlíček podle vlastních slov nespáchal - a u soudu se omlouval nejen za tenhle „úlet", ale i za své vystupování na místě činu. A také čas, který justice musela strávit řešením jeho případu.

Jiného názoru je ale státní zástupce Vladimír Mužík, který ho obžaloval z celkem 28 přepadení - ponejvíce sázkových kanceláří, ale také heren, barů, směnáren, bank i obchodů. Trestní senát Petra Nováka nakonec uznal vinu v 15 případech s celkovou škodou vyčíslenou na 1,35 milionu korun.

Loupeže podle zatím nepravomocného rozsudku, páchal Havlíček od 27. ledna 2010 až do svého zadržení. Ponejvíce v Praze, ale opakovaně zavítal také do Berouna a do Pardubic; největší ránu za 472 tisíc udělal předloni v červnu v Třemošnici - a nakonec spadla klec v Havlíčkově Brodě. Peníze lupič podle kriminalistů používal k zajištění obživy - a prý také patrně část prohrál v automatech nebo při sázení na fotbalové zápasy. A možná i v ruletě.

Sedm let za mřížemi

Obžalovaného soud poslal na sedm let za mříže věznice s ostrahou, což je podle slov soudce Nováka trest odpovídající provinění i osobě doposud bezúhonného obžalovaného. Toho předseda senátu bezprostředně po vynesení verdiktu výslovně upozornil, že v případě slušného chování bude po odpykání poloviny trestu moci požádat o propuštění na podmínku.

V případě loupeže, při jejímž spáchání byl dopaden, soud o vině nepochyboval - a u dalších skutků se k rozhodnutí o vině přiklonil v případech, kdy byl odpovídající modus operandi a na místě byly nalezeny pachové stopy obžalovaného. To žalobce Mužík naopak vycházel z první Havlíčkovy výpovědi po zadržení. Tehdy se dopadený lupič doznal ke všem skutkům, jež byly zařazeny do obžaloby.

To však byla výpověď ještě bez přítomnosti obhájce, k níž soud nemůže přihlížet - a také k ní nepřihlížel. Státní zástupce Deníku řekl, že při vědomí toho, jaká je důkazní situace, bylo jasné, že pokud se obžalovaný nepřizná, některé skutky mu lze prokázat těžko. U některých skutků by prý ale „ještě viděl potenciál k uznání viny". Ponechal jsem si lhůtu ke zvážení odvolání," konstatoval Mužík.

Lhůtu na podání odvolání si ponechal i Havlíček. Lze tedy očekávat, že nakonec „kauzu Bomberman" pravomocně ukončí až Vrchní soud v Praze.