„Vypátrat a zadržet pachatele trvalo pouhé dva dny," konstatoval. Připomněl také, že šlo o „líného lupiče". Což ovšem není hodnocení policistů – z jejich pohledu byl dotyčný na poli zločinu pilný až hanba – ale jde o slova samotného podezřelého. Na otázku, proč ukradl kolo, které použil při zločinu, totiž odpověděl: „Byl jsem líný chodit pěšky."

Na Masarykově nábřeží, kde poblíž Národního divadla loupil, opravdu minulý čtvrtek večer nešlapal po dlažbě, ale do pedálů. Udeřil krátce před 22. hodinou, kdy se snažil za jízdy vytrhnout 50leté chodkyni kabelku, kterou nesla v podpaží. Žena se ale bránila. Urputně. „Tak vehementně, že lupič slezl z kola a poškozenou vláčel po chodníku," přiblížil Hulan, za jakých okolností se hrubián nakonec kabelky zmocnil. Pak se dal na útěk – za ním se ale pustli náhodní kolemjdoucí.

Pronásledovatelů se však lupič zbavil. Ne že by jim utekl – nicméně: zastrašil je. Zastavil se, obrátil se k nim a oznámil, že má u sebe nůž. A ten prý použije, pokud ho nenechají na pokoji. Poté z kabelky vyndal peníze a telefon, zbytek zahodil – a utekl. Vedle loupeže, za jejíž spáchání hrozí v případě odsouzení až deset let vězení, tak byl obviněn ještě z vydírání.

Úspěšná kontrola na Václavském náměstí

Nezmizel totiž na dlouho. Již o víkendu ho policejní hlídkaři kontrolovali na Václavském náměstí – přičemž nepřehlédli, že tvář dotyčného odpovídá obrázku z podobenky, kterou kriminalisté rozeslali všem pražským policistům krátce po čtvrtečním přepadení. Skončil tedy v rukou kriminalistů – a začal zpívat. Přiznal se nejen k loupeži z Masarykova nábřeží, ale vyklopil i to, kde vzal kolo, které pak nechal na místě činu: jen krátce před loupeží ho uzmul ze zaparkovaného auta. Jako novopečený cyklista pak chtěl využít příležitost, která se mu naskytla, když zmerčil ženu s kabelkou.

Rozhodně ale tyhle dva skutky nebyly jeho jedinými konflikty se zákonem. Když byl dopaden, detektivové u něj našli batoh plný věcí. Posléze zjistili, že šlo o kořist ukradenou v sobotu odpoledne; pocházela z vloupání do auta zaparkovaného na Dvořákově nábřeží.