Po jeho dopadení se ukázalo, že si o peníze nepřišel říci s hromadně účinnou zbraní schopnou zabíjet, ale vlastně s hračkou pro dospělé. S kvérem na kuličky. Používal zbraň pro airsoft, což je adrenalinová hra založená na nápodobě činnosti vojenských jednotek včetně „ostré" palby po protivnících; příliš se neliší od paintballu, avšak místo munice s barvou se ke střelbě používají plastové kuličky. Díky tomu se airsoftové zbraně vzhledově výrazně neliší od svých reálných předobrazů.

Zpackaná loupež

Takzvaný samopalník udeřil na území metropole dvakrát krátce po sobě; úspěšný byl ale pouze poprvé. To loupil 24. srpna v sexshopu na Plzeňské ulici v Praze 5, odkud si odnesl několik tisíc korun a mobilní telefon. Kdysi pak 5. září přišel pro peníze do pobočky banky v Ovenecké ulici na Praze 7, vymklo se mu z ruky prakticky vše: jednak pohrozil použitím výbušniny na pracovišti, které nedisponuje hotovostí, jelikož funguje v režimu klientského centra, jednak se mu nepodařilo vytáhnout zbraň z batohu, kde se (alespoň podle kamerového záznamu) zaklínila…

Pomoc veřejnosti

Kriminalisté zveřejnili záběry z kamerových záznamů, které pachatele zachytily na obou místech činu – a díky přispění veřejnosti, ale i poznatkům policejních detektivů, se podařilo určit pravděpodobnou totožnost podezřelého, připomněla v pondělí Hana Jeřábková z ředitelství pražské policie. „Státní zástupce pak na žádost kriminalistů vydal předběžný souhlas s jeho zadržením – a bylo pak jen otázkou času, kdy ho policisté dopadnou," poznamenala.

Dopadení v autě

Čas se naplnil v pátek 3. října, potvrdila Jeřábková informace, které se objevily už o víkendu. Podezřelého muže zadrželi plzeňští policisté, a to při běžné silniční kontrole. „V kufru vozidla pak nalezli airsoftovou zbraň, kterou podezřelý používal při přepadeních, a také další věci pocházející, s největší pravděpodobností, z trestné činnosti," uvedla Jeřábková. Naznačila tím, že s rozkrýváním skutků zadrženého muže budou mít policejní detektivové ještě spoustu práce.

Případem se zabývají pražští kriminalisté, kteří podezřelého převzali od plzeňských kolegů již krátce po jeho dopadení.

Ve hře je až deset letMuž podezřelému z loupeže hrozí v případě uznání viny a odsouzení pobyt ve vězení od dvou do deseti let. Jak případ posoudí, bude věcí trestního senátu – policistka Hana Jeřábková by nicméně sázela spíše na trest při horní hranici sazby určené trestním zákoníkem. „Není vyloučeno, že v tomto případě soud přihlédne k jeho bohaté trestní minulosti," poznamenala.