Kriminalisté, kteří už od počátku naráželi na různé rozpory a nesrovnalosti, mělo jasno po třech dnech: dotyčná vykládala báchorky; všechno si vymyslela. Údajná oběť nakonec kápla božskou: ano, vymyslela. Že vše praskne, přitom musela přinejmenším tušit už dopředu: vybájila si totiž nejen samotou loupež, ale také půjčku. A dokonce i svého nadřízeného! Šéfa totiž nemá; už delší dobu je nezaměstnaná.

Vysvětlení, které pak nabídla, asi leckoho překvapí: chtěla udělat dojen na svého přítele, pro kterého peníze nejsou problém, a movitým dojmem chtěla působit i ona. Pozvala ho tedy na luxusní dovolenou…

Báchorkáři se nerozpakují sami sobě ublížitPolicejní evidence ukazují, že zhruba každá druhá pouliční loupež oznámená pražským policistům je smyšlená. Lež pomohou odhalit nejen nedomyšlenosti a nesrovnalosti ve výpovědích údajných obětí nebo jejich chování, ale také co, co se najde na kamerových záznamech z okolí místa činu. Či spíš co se tam nenajde: ani stopa po pohybu údajných pachatelů. Na první pohled přitom často vše vypadá velmi přesvědčivě: pro zvýšení věrohodnosti svých slov se oznamovatelé někdy neváhají nejen ušpinit či si potrhat oblečení, ale dokonce se nerozpakují sami sobě ublížit!
Vysvětlení pak bývají různá: někdo se stydí přiznat svým blízkým, že naházel vysokou částku do hracích automatů, jiní se snaží třena maskovat ztrátu draného mobilu nebo počítače, o který přišli neznámým způsobem, když se opili. Někdy se má stát policejní záznam o loupežném přepadení pouhou omluvenkou pozdního příchodu – ať už do zaměstnání, nebo i domů. Kriminalisté zaznamenali i případy, kdy se lidé oznámením vymyšleného přepadení snažili zakrýt trestnou činnost, jíž se dopustili sami. Dokonce se setkali i s případem, kdy bylo cílem vyvolat lítost: dívka si vymyslela, že se stala obětí přepadení, jen proto, aby přiměla k návratu bývalého přítele, jenž ji opustil.
Lidé, kteří policistům poskytnou nepravdivé informace týkající se spáchání trestného činu (nebo je úmyslně zamlčí), mohou čelit podezření z přestupku, za který hrozí až padesátitisícová pokuta. A falešné oznámení někdy dokonce může být vyhodnoceno i jako trestný čin, za který hrozí pobyt ve vězení.

Čtěte také: Lupiči praštili prodavačku a odnesli klenoty za miliony