Trestní oznámení pro podezření z porušování majetkových práv podal právní zástupce řádu počátkem července, a to na neznámou osobu. "Jsme nešťastní z toho, co se v posledních měsících kolem Lennonovy zdi děje. Původně magické místo ničí vandalové, kteří čmárají na zeď nesmysly a často i sprostoty. Chceme s tím něco udělat. Během léta představíme koncept, jak zeď vrátit do důstojného stavu," uvedl k tomu kancléř českého velkopřevorství řádu Johannes Lobkowicz.

Řád poukazuje na to, že znatelně silnější nápor turistů je u zdi od počátku letošního roku. Důvodem je podle řádu to, že některé agentury cíleně vodí turisty na Velkopřevorské náměstí sprejovat, aniž průvodci své klienty upozorňují, že tato činnost je nelegální.

Výtvory sprejerů.
Roleta, která láká. Policie hledá dalšího "umělce" se sprejem

Maltézští rytíři dodali, že ve spolupráci s veřejnými orgány chystají další kroky, které by měly situaci v okolí Lennonovy zdi znovu zklidnit. Příští týden se u Lennonovy zdi uskuteční koordinační schůzka, které se zúčastní starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě), zástupci maltézských rytířů a mluvčí spolku vlastníků nemovitostí Karolína Peake.

Nápisy od minulého století

Praha 1 by podle mluvčí městské části Písačkové chtěla na místě působit preventivně i osvětově. Začíná připravovat informační kampaň. "Nechceme, aby toto místo kvůli současným problémům s neukázněnými turisty zcela zaniklo. Má svou značnou historickou hodnotu, preventivně tedy chceme návštěvníky upozorňovat na to, že jisté druhy chování tu obtěžují místní obyvatele, v jejichž zájmu městská část jedná," uvedla.

Praha 1 bojuje proti sprejerům, představila antigraffiti vůz.
Boj Prahy 1 proti sprejerům. Radnice ukázala nový antigraffiti vůz

Lennonova zeď patří k Maltézské zahradě. Nápisy a básničky se tam začaly objevovat v 70. letech minulého století. Kromě textů tu byl i portrét člena skupiny The Beatles Johna Lennona a u zdi se konaly vzpomínkové akce na něj. Zeď několikrát nechala přemalovat za minulého režimu komunistická moc, nápisy se zde ale vždy objevily znovu. V roce 2014 někdo zeď natřel na bílo a napsal na ni Wall Is Over (Zeď skončila). K akci se přihlásila umělecká skupina Pražská služba, která tak prý chtěla dát prostor novým nápisům. Letos v březnu dvě desítky umělců pomalovaly zeď mírovými poselstvími.

Cílem vandalů z řad turistů se na Kampě kromě Lennonovy zdi stal letos i Karlův most. Dva němečtí turisté v pondělí posprejovali pilíř mostu. Soud je dnes potrestal ročními podmínkami, pětiletým vyhoštěním z Česka a peněžitými tresty 100 tisíc korun. Každý z nich také musí uhradit škodu 40 000 korun.

Dvojice cizinců posprejovala pilíř Karlova mostu, podezřelé zadrželi strážníci.
Němci mají za graffiti na Karlově mostě podmínky, zaplatí pokutu i škodu