Okresní soud Praha – východ v roce 2013 na žádost Nadace potvrdil zápis v katastru nemovitostí, podle nějž pozemky patřily do dědictví Lichtenštejnů. „K našemu překvapení ale Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v roce 2014 podal konfiskační žalobu na tyto pozemky," popsal vývoj případu výkonný ředitel Nadace Konstantin z Lichtenštejna.

Rozhodnutí ve prospěch státu 

Okresní soud pro Prahu – východ pak loni v listopadu spor rozhodl ve prospěch státu. Jeho rozhodnutí letos v květnu potvrdil i Krajský soud v Praze. „Rozhodli jsme se podat dovolání k Nejvyššímu soudu ČR ve smyslu, aby zrušil rozsudky soudů nižší instance, které byly dosud vydány," uvedl Konstantin.

Pozemky patřily původně knížeti Františka Josefa II., který se podle československých soudů přihlásil ve 30. letech k německé národnosti, a proto jeho majetek propadl státu na základě Benešových dekretů.

Chyba úředníků 

Kníže František Josef II. se podle československých soudů přihlásil ve 30. letech k německé národnosti, a proto jeho majetek propadl státu na základě Benešových dekretů.

Původní zápis v katastru nemovitostí, který jako vlastníka stanovil Lichtenštejny, vznikl chybou úředníků, kteří v minulosti přesně neoznačili všechen majetek, který podle Benešových dekretů propadl státu. Podle vysvětlení soudu se přechod vlastnictví uskutečnil na základě dekretů bez ohledu na to, kdo byl zapsán v katastru.

Soudy podle Konstantina vůbec nevzaly v úvahu, že Nadace byla v roce 2013 potvrzena jako právoplatný vlastník pozemků. „Je to velmi jednoduché, Nadace zcela prokazatelně, právoplatně zdědila a také registrovala vlastnický titul na pozemky, byl potvrzen i českými soudy v roce 2013. Proto nedávný výrok byl překvapením a shledáváme ho za zcela nepřijatelný," ře­kl.

Dekrety se prý nevztahují na nadaci 

Zopakoval také dřívější postoj, že Benešovy dekrety se nevztahují ani na nadaci, ani na Františka Josefa II. Vyjádřil znepokojení nad tím, že v roce 2016 české soudy rozhodují o zabavení řádně zapsaného majetku.

„Doufáme, že Nejvyšší soud zváží všechny skutečnosti a všechny důkazy a i přesto, že to bude určitě trvat řádově několik měsíců, rozhodne v náš prospěch," řekl. Nadace v tiskové zprávě uvedla, že je připravena případ posunout k mezinárodním soudům.

Čtěte také: Sněmovna zpřísnila prokazování původu majetku