Ten si v rýnovické věznici odpykává 12letý trest za sexuální napadání (včetně znásilňování) mladých žen, které si v letech 2006 – 2011 najímal jako asistentky. Z tohoto trestu si zatím odseděl třetinu – přičemž hlavně zpočátku měl velké problémy srovnat se s vězeňským režimem.

Aktuální hlavní líčení s kauzou asistentek souvisí, i když se Barták má zpovídat ze svého konání za mřížemi. Podle obžaloby plánoval a snažil se prostřednictvím spoluvězně i organizovat vraždy tří svědků, kteří mu podle jeho mínění pomohli do kriminálu právě v kauze asistentek, a vydírání dalších lidí, aby prý získal peníze na zaplacení svého útěku pomoci vrtulníku a údajně pak i cesty před Polsko do Běloruska.

Barták to v minulosti odmítal; zpochybnil důvěryhodnost bývalého spoluvězně jakožto korunního svědka a své projevy zachycené na zvukové nahrávce prezentoval jako opilecké blábolení – prý si totiž dopřával alkohol, který je pro toho, kdo má dost peněz, k mání i za mřížemi. Hovořil také o komplotu jiných vězňů, kteří z něj chtěli vymámit peníze. Pokud by byl uznán vinným, hrozil by mu až výjimečný trest.

V pondělí si souzený lékař stěžoval na zdravotní komplikace. Zle ho prý trápí problémy s páteří a silné bolesti hlavy, kvůli nimž podle vlastních slov není schopen vnímat – a tudíž se nemůže plnohodnotně účastnit jednání soudu. Že odsouzeného trápí zdravotní komplikace, potvrdil soudu i lékař z rýnovické věznice. Od něho by předsedkyně senátu Eva Drahošová chtěla dostat podrobnou zprávu – a soudkyně nevyloučila ani možnost, že si vyžádá přezkoumání zdravotního stavu znalcem.

Čtěte také: Doktor Barták chtěl vraždit v Praze, v Liberci dostal osmnáct let