„Podařilo se rozkrýt skupinu tří osob, která dovážela a následně distribuovala po tržnicích a večerkách cigarety různých značek bez zaplacení spotřební daně," konstatoval.

Nekolkované cigarety podezřelí muži dopravili kamionem do skladu na území Středočeského kraje – a následně je dodávkou rozváželi k odběratelům; maloprodejcům, kteří pak nezdaněné kuřivo nabízeli konečným spotřebitelům.

Klec spadla právě při jednom z takovýchto rozvozů, kdy dodávku zaplněnou cigaretami celníci při předem naplánovaném zákroku zastavili na Jižní spojce v Praze 9.

Zdroj: Policie ČR

Uvnitř našli 300 tisíc pašovaných cigaret – a při následné prohlídce skladu celníci zajistili ještě více než 2,8 milionu dalších cigaret. „V případě, že by byly uvedeny do prodeje na tuzemský trh, stát by přišel na spotřební dani o 5,6 milionu korun," doplnil Daněk.

Případ pro kriminalisty ještě zdaleka není uzavřen. Zatím bylo zahájeno trestní stíhání 32letého muže. V případě, že by se podezření na spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby potvrdilo při dokazování před soudem, hrozil by mu až osmiletý trest.

Dva údajné komplice se zatím zadržet nepodařilo – policisté prý ale znají jejich totožnost a pátrají po místě jejich pobytu. Zajímají se rovněž o prodejce, kteří nekolkovaná cigára odebírali.