Jeden z dealerů působil především v oblasti Papírenské ulice, druhý zase poblíž známého klubu v Holešovicích. Mají ale hodně společného: dealeři konzumentům předávali dávky zpravidla v hmotnostním rozmezí od 0,2 do 2,5 gramu, přičemž takovýchto prodejů policisté zaznamenali stovky.

A pro narkomany dealeři představovali velmi spolehlivý distribuční kanál. „Jeden z odběratelů uvedl, že drogu kupoval od dealera minimálně po dobu jednoho roku v každodenní frekvenci. Za celou dobu se stalo pouze čtyřikrát, že prodejce v danou chvíli pervitin neměl," poznamenal Daněk.

Kvůli podezření, že by dealeři mohli být ozbrojeni, přizvali kriminalisté k zadržení zásahovou jednotku. S jejím přispěním se vše odehrálo bez problémů. Následné domovní prohlídky přinesly další důkazy: našly se zásoby drogy v podobě desítek gramů; nechyběly ani digitální váhy k přesnému odvažování. Třebaže šlo o byznys, ve kterém se točily statisíce, balíky peněz však kriminalisté při domovních prohlídkách neobjevili.

Záznamy o dluzích

To spíš naopak: záznamy o dluzích. Ukázalo se totiž, že hodně spolykala náklonnost k hracím automatům; něco také bylo třeba na drogy pro vlastní potřebu. A vyšlo najevo, že ne vždy odběratelé museli za „zboží" platit. Tedy odběratelé ano; u odběratelek to ale bylo jiné: v případě dívek existovala možnost získat dávku i bez peněz…

Oba muži, kteří skončili ve vazbě, jsou podezřelí z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami. „Prvnímu stíhanému, 36letému, hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na pět let. Druhému muži, kterému je 33 let, hrozí až desetiletý trest, jelikož drogu prodával ve značném rozsahu," poznamenal Daněk.

Zadržení podezřelých a jejich uvěznění přineslo pro narkomany ztížení dostupnosti cest k jejich dávkám. Zkušenost z podobných situací ale napovídá, že se brzy objeví další dealeři, který se vzniklou mezeru na trhu budou snažit zaplnit.