Podnapilé řidiče prozradila nejistá jízdaHned dva opilé řidiče během jediné noci načapali pražští strážníci. Informovala o tom vedoucí sekretariátu ředitele městské policie Irena Seifertová, podle jejíchž slov oba provinilce, 37letého i o rovných 10 roků staršího prozradil nestandardní způsob jízdy. 

Poprvé spadla klec ve Freyově ulici ve Vysočanech, kde hlídku hodinu před půlnocí zaujalo auto křižující po vozovce ze strany na stranu, jehož řidič si navíc počínal, jako by nikdy neslyšel o blinkrech. Na výzvu k předložení dokladů reagoval slovy, že mu právě byly ukradeny. Zrovna teď, před malou chvilkou. Rozšířené zorničky a pach alkoholu dávaly najevo, že má upito. To s výsledkem 1,64 promile potvrdila dechová zkouška.

Nejistou jízdou a kličkováním na sebe hodinu po půlnoci upozornil také šofér autem se spíš potácející než jedoucí po Komořanské ulici. Po zastavení v ulici K Vystrkovu hovořil tak okrouhle, že o jeho podnapilosti nebylo pochyb. Sám přiznal pět piv vypitých v nedalekém baru. Nadýchal 2,29 promile.

Zloděj se vybavil pracovním nářadímŠok přinesla majitelům cesta na delší dobu opuštěnou chatu v lesní osadě Vlachovka na Praze-západ. Zjistili, že do jejich rekreačního obydlí se vloupal dosud neznámý zloděj, odnesl si věci za 56,5 tisíce korun a zničil toho za pět tisícovek.

Zřejmě to nebude pracovitý kutil, i když se mu hodilo vskutku ledacos; vedle nábytku zmizely vrtačky akumulátorová i elektrická, přímočará pila, stavební materiál – a dotyčný nepohrdl ani zahradním náčiním.

Pohříchu jsou to věci, která se dají vcelku snadno zpeněžit. Policisté z libčického obvodního oddělení nebudou mít pátrání jednoduché – vědí totiž jen to, že pachatel po překonání oplocení vnikl do chaty někdy mezi loňském 10. prosincem a 29. lednem.

Chyba vedení přišla na sto tisíc korunPožár osobního vozidla BMW X5 v Mladoboleslavské ulici v pražských Satalicích.Veliký škvarek zůstal v motorovém prostoru vozu BMW X5, který začal hořet ve čtvrtek odpoledne na Mladoboleslavské ulici na severovýchodním okraji metropole. Plameny, které vyšlehly deset minut před půl čtvrté, hasiči z výjezdové základny v Satalicích rychle zlikvidovali tlakovou vodou; kapotu vozu stačil oheň poznamenat jen mírně.

I tak ale vznikla škoda odhadovaná na sto tisíc korun; požár zničil zejména plastové a pryžové díly v motorovém prostoru a elektroinstalaci. Právě rozvody elektřiny, přesněji technická závada v nich, mají podle výsledků šetření požár na svědomí.

Více fotografií najdete ve fotogalerii na začátku článku.

Na jízdárně kdosi ošklivě postřelil psaPo neznámém střelci, který je podezřelý z týrání zvířete, pátrají policisté na Praze-západ. Hledají člověka, který ve středu v obci Tursko postřelil fenu pudla velkého, označovaného také jako „královský". Stalo se to v prostoru volně přístupné jízdárny v ulici Na Studánkou, informovala v pátek Deník policistka Jana Dětská.

Třebaže majitelé již za veterinární ošetření zvířete zaplatili 9076 Kč, pes nasále zůstává v kritickém stavu. Střelec totiž fence způsobil zranění jater, ledviny a vaječníků provázené masivním krvácením do břišní dutiny.

Zpátky do ústavu dívka nedojelaHledaná Petra Dufková.S žádostí o pomoc pří pátrání po dívce z pražského Žižkova, kterou hledají v hlavním městě, se obracejí na veřejnost severočeští policisté. „Kolegové z Ústeckého kraje po ní pátrají s tím, že by se mohla vyskytovat v Praze," poznamenal Jan Daněk z ředitelství pražské policie. Pátrání, které bylo vyhlášeno již 2. listopadu, vedou Severočeši proto, že dívku postrádají ve výchovném ústavu v Kostomlatech pod Milešovkou, kde by 17letá slečna měla pobývat. Ale nepobývá.

Petra D. do Prahy skutečně odcestovala; měla povolenou návštěvu matky. Do zařízení, v němž má soudem uloženou ústavní výchovu, se ale ve stanoveném termínu (právě 2. listopadu) nevrátila – a neobjevila se ani později, informoval Daniel Vítek z teplické policie. „Je předpoklad, že se skrývá u nezjištěných osob na území hlavního města Prahy; podle posledních informací by se mohla zdržovat poblíž náměstí Bratří Synků," konstatoval policista s dodatkem, že nelze vyloučit, že by dívka mohla být zneužita k provozování prostituce.

Hledaná Petra D. je obézní, měří kolem 150 centimetrů. Její popis dále připomíná hnědé oči a tmavě hnědé polodlouhé vlasy. „Informace k jejímu výskytu je možno předat na nejbližším útvaru Policie ČR, případně na lince 158," připomněl Vítek.

Kriminalisté rozbili padělatelský gangPraha, Olomouc a Plzeň. To jsou místa, kde kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pozatýkali skupinu devíti cizinců, kteří jsou podezřelí, že z dosud neodhalené padělatelské dílny, nacházející se patrně na území Bulharska, dováželi velmi zdařile zfalšované 500eurové bankovky a u nás i v dalších evropských zemích se je snažili distribuovat. O výsledcích prosincového zásahu informoval v pátek mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Podle jeho slov v policejní síti skončili čtyři Bulhaři (dva z nich prý v činnosti údajného gangu měli vedoucí úlohu a zajišťovali dodávky padělků z Balkánu), tři Slováci a po jedné podezřelé osobě z České republiky a z Maďarska. Jde o osm mužů a jednu ženu. Vyslechli obvinění z padělání a pozměňování peněz; v případě odsouzení jim hrozí až 12leté pobyty ve vězení. 
Detektivové podle Hantákových slov na případu dále pracují. Nevylučují, že počet stíhaných osob se ještě rozšíří.

Násilnému útoku čelil automat s plyšovými hračkamiÚtok na automat nabízející plyšové hračky řešili ve čtvrtek odpoledne pražští strážníci. Přivolání byli do pasáže multikina v Arkalycké ulici na Hájích, kde mladík fyzicky „napadl" právě automat s plyšáky. Hlídka na místě zastihla mladého muže, který kolem automatu zametal střepy. Manažer podniku na něj ukázal jako na pachatele: to je on; ten, co vykopl sklo.

Prý byl na místě ještě s dalším mladíkem - a společnost jim dělala dívka, která teď postává opodál. Trojice prý z automatu sebrala nějaké plyšové hračky… Ani u mladíka, ani u dávky strážníci plyšáky nenašli. Ani jediného. Dalšího mladíka se už v okolí zastihnout nepodařilo.Případ nyní řeší policie, protože šestitisícová škoda, která vznikla poničením skla, již překročila pětitisícový limit tvořící hranici pro posouzení skutku jako trestný čin.