Ženu, která u Kostelce nad Labem na Mělnicku chtěla loni 2. května večer zastavit auto ujíždějící v dešti policejní hlídce z Brandýsa nad Labem na Praze-východ, prchajícím vozem srazil mladík s četnými zákazy řízení; navíc byl poDle policistů pod vlivem drog.

Soudní proces by v čerstvě uzavřeném případu mohl začít na jaře. Na jeho začátek čeká 22letý řidič ve vazbě. Známými postavami je pro policisty také dvojice jeho spolujezdců.

Záchrana musela přijít skrz zamčené dveřeVyrazit dveře bytu museli o víkendu pražští strážníci spěchající na pomoc manželskému páru žijícímu v bytovém domě v ulici U Smaltovny v Holešovicích.

Městskou polici přivolala v sobotu sousedka s tím, že v bytě žije tělesně postižená žena, o niž se stará její manžel a ten teď za zavřenými dveřmi sténá a volá o pomoc, připomněl Rudolf Rubeš z centrály městské policie, který v pondělí o události informoval.

„Strážníci slovně kontaktovali staršího muže za dveřmi, který jim nakonec sdělil, že je mu zima, má žízeň, nemůže se hýbat a teče mu krev z hlavy," naznačil Rubeš, že situace se jevila vážně a bylo zřejmé, že není nač čekat. „Vyrazili dveře a poskytli okamžitou první pomoc zraněnému muži i jeho ženě, která byla dehydrovaná.

Obou pacientů se následně ujali záchranáři, kteří je převezli do nemocnice. Násilně otevřený byt úředně zajistili policisté a strážníkům se rovněž podařilo najít a informovat blízkého příbuzného.

Dostat pacienta k sanitce museli pomocí lanaZkombinování léků s vypitím láhve vína se nevyplatilo muži, kterého náhodní svědci viděli v sobotu odpoledne ležet korytě potoka Botič v Nuselské ulici v Praze 4. Přivolaná hlídka strážníků ho hned vytáhla z vody, kam nedopatřením spadl, vyhráno ale ještě nebylo.

Podchlazeného muže, který nadýchal 1,24 promile a stěžoval si na bolest zad, bylo třeba dostat do sanitky přivolaných záchranářů. Jenže ouha - nešlo to. Po prudkém svahu na břehu potoka se muž nebyl schopen vyšplhat ani s pomocí všech přítomných, a tak museli nastoupit ještě hasiči s lanovou technikou. Teprve pak mohl následovat transport pacienta do nemocnice.

Větru neodolaly stromy, reklamy - a ani sochaNa 13 se v neděli vyšplhal počet zásahů pražských hasičů, profesionálů i dobrovolných, potýkajících se s následky řádění vichřice a nárazového větru. Vyjíždět k odstraňování následků bylo třeba po celé metropoli, a to mezi osmou ranní a čtvrtou odpolední. V pondělí „akci vichr" shrnula Pavlína Adamcová z centrály pražských hasičů.

Vyvrácené, polámané nebo nestabilní stromy kupodivu hasiči řešili „jen" v pěti případech. Dvakrát se hasiči vraceli k terminálu v Aviatické ulici v Letňanech - ráno je zaměstnal odtržený plech, po poledni uvolněná deska. Dvě byly také poškozené reklamy, které hasiči postupně zajišťovali v Havířské ulici a u Jižní spojky.

Došlo také na vyvrácené okno v ulici Na Hřebenech II - a jistý nádech kuriozity měl poslední z „větrných" zásahů v 16.02 - to byli hasiči voláni k nakloněné soše ve Vlašské ulici přímo v centru hlavního města.