Policie, která zkoumá všechny okolnosti události a snaží se zmapovat její průběh, včera věc obsáhleji nekomentovala. Známé je pouze to, že 25letý podezřelý byl odpoledne obviněn z dokonané vraždy – jeden ze zraněných totiž zemřel – a dvojnásobného pokusu o vraždu. Následně byl převezen na psychiatrii.

Do kradeného auta bylo třeba ještě ukrást baterii
Řídil kradené vozidlo i přes vyslovený zákaz řízení, a to zřejmě pod vlivem drog. Tak ve čtvrtek shrnula zjištěné prohřešky, k nimž pak ještě přibyly další, policistka Eva Hašlová, když informovala o úterním zásahu hlídky policistů z Úval na Praze-východ. Všímavý občan je těsně po půlnoci přivolal do Škvorce – s tím, že se v tamější ulici V Edenu pohybuje podezřelé vozidlo. Na místě se nacházel vůz značky Škoda v provedení pick-up. Ukázalo se, že řidičem je 37letý muž, který má platný zákaz řízení všech motorových vozidel. Řidičák tedy neukázal. „Policisté ho podrobili dechové zkoušce. Ta byla negativní. Vzhledem k jeho chování ho podrobili i orientačnímu testu na drogy, ten již byl pozitivní," uvedla Hašlová. Správně by mělo následovat lékařské vyšetření s odběrem krve – to však podezřelý odmítl. To se bude řešit ve správním rození – na rozdíl od porušení zákazu, což už je případ pro soud. Policisté však ještě zdaleka nebyli hotovi. V autě našli sáček s bílou krystalickou látkou. Další postup v této věci bude záviset na výsledku laboratorních rozborů. Jako problémové se ovšem ukázalo i samotné auto. Vyšlo najevo, že vůz je kradený, což dotyčný následně přiznal. „Vozidlo odcizil ten večer z obce Škvorec. Nešlo mu však nastartovat, proto si musel opatřit akumulátor z jiného automobilu. Vyhlédl si nedaleký vůz Škoda Favorit. Nejprve se do něho vloupal, poškodil spínací skříňku, nastartoval a popojel do klidnější lokality. Zde v klidu demontoval baterii a použil ji do pick-upu," přiblížila Hašlová, co se policisté dověděli. V autě, jehož krádež podezřelý potvrdil, se však dotyčný nedostal daleko. To se již objevila na scéně hlídka úvalských policistů. Majitel auta se o nalezení svého auta dověděl od policistů dřív, než vůbec stačil zjistit jeho ztrátu. Ukázalo se pak, že podezřelému se tenhle vůz zřejmě opravdu zalíbil. „Pokusil se ho totiž odcizit již před dvěma týdny," připomněla Hašlová. S tím že dotyčný se do něj vloupal už koncem února, kdy také vnikl ještě do žluté felicie.

Mladík prý postříkal vlak i zastávkuSprejera, který podle nich řádil na Praze-západ, se podařilo dopadnout policistům z libčického obvodního oddělení. Ve čtvrtek o tom informovala policistka Jana Dětská. „Nyní mu hrozí roční vězení," konstatovala. Třiadvacetiletý muž, po jehož sprejování (na němž se měl podílet společně se zatím neznámými kumpány) zůstala hmotná škoda odhadovaná na celkem asi 30 tisíc korun, je podle Dětské podezřelý z poškození cizí věci spáchaného ve spolupachatelství.
První zaznamenaný případ je datován 1. únorem. Podezřelý se dvěma společníky prý tehdy za poledne vytvořil nápisy Fafo a Anus na vlakové soupravě odstavené na nádraží v Roztokách u Prahy. Stejným motivem měl navíc ještě „vylepšit" vzhled stavební buňky v ulici Za Potokem. Již na sklonku ledna údajně navíc posprejoval zděný přístřešek u vlakové zastávky Chýně-jih.

Čtěte také: Muže viní obžaloba vedle vraždy z šesti trestných činů