Příznivě nezněly ani informace blízkých pohřešovaného muže, že jejich příbuzný má narušenou hybnost, špatně došlapuje na pravou nohu, má poruchu stability – a v minulosti prodělal mozkovou příhodu. Tohle všechno vyvolávalo obavy: mohla se stát nehoda, která by za mrazivého počasí mohla mít i fatální následky…

Odpoledne ale přišla dobrá zpráva. „Pohřešovaný muž byl v rámci rozsáhlé pátrací akce nalezen a předán přivolané zdravotnické záchranné službě k preventivní prohlídce," informovala mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Podrobnosti v sobotu upřesnila vedoucí kanceláře ředitele městské policie Irena Seifertová. Hlavní zásluhu na tom, že všechno dobře dopadlo, měl prý čtyřnohý kolega Alex. Právě služební pes pomohl pohřešovaného muže najít.

Podle slov Seifertové požádali policisté o pomoc útvar psovodů městské policie v pátek přesně hodinu před polednem. Po boku policistů pročesávajících Modřanskou rokli tedy vyrazili do trénu i dva psovodi se svými svěřenci.

Pomohl služební pes

„Zaměřili se na prohledávání těžce přístupného a nepřehledného lesního terénu. Louky a ostatní volně přístupné plochy byly prohledávány pomocí vrtulníku Policie ČR," přiblížila Seifertová okolnosti akce s dodatkem, že z Modřanské rokle se pátrači přesunuli k Libušskému potoku a dál k městské části Cholupice. „Zde v hustém lesním porostu bylo služebním psem Alexem označeno místo s osobou. Když se na místo dostavili strážníci, zjistili, že se jedná o pohřešovaného," konstatovala.

Třebaže nalezený muž zvládl se strážníky hovořit, ukázalo se, že objevit se ho podařilo skutečně v hodině dvanácté: byl totiž značně zesláblý, dezorientovaný a podchlazený - a neměl ponětí, kde se nachází, ani to, že v noci nebyl doma. Vzpomněl si jen na to, že se šel projít…

„Pohřešovaný muž byl posléze předán přivolaným záchranářům. Pátrací akce byla ukončena ve 14.21 hodin," doplnila Seifertová.

Senior zřejmě zemřel při pádu na kamnaPomoci už se nijak nedalo na místě tragédie poté, co byly záchranné složky přivolány do chatové oblasti v Lipencích na jihozápadním okraji Prahy. V jednom z tamějších obydlí tragicky zemřel senior, který si chtěl přitopit. Okolnosti události zůstávají předmětem šetření, zjištěné okolnosti ale nasvědčují tomu, že bezmála devadesátiletý muž náhle zkolaboval a spadl na kamna. Bližší okolnosti smrti by měly pomoci upřesnit výsledky pitvy.