Detektivové, kteří zjistili, že podezřelý si byl místo činu obhlédnout už krátce před loupeží, by uvítali jakékoli poznatky všímavých občanů k možnému pohybu podezřelého. Předpokládají, že nejméně od začátku týdne byl pravděpodobně ubytován někde v metropoli nebo blízkém okolí hlavního města. Vyšetřovatelé proto v pátek nechali zveřejnit záběry, na kterých by hledaného muže mohl poznat někdo z personálu hotelů či penzionů nebo z provozovatelů krátkodobě pronajímaných privátů. Policii lze kontaktovat prostřednictvím tísňové linky 158.

Čtěte také: Podobné zboží, stejný výrobce. Jen v ceně byl rozdíl

Zdroj: Policie ČR

Obvykle vše připravuje celá skupina 

Pachatelem byl podle dosavadních zjištění muž robustnější postavy hovořící špatnou angličtinou (s blíže neupřesněným přízvukem) ve věku kolem 45 let, který měří asi 175 cm. Na sobě měl tmavý svetr, kostkovanou košili šedé barvy, modré džíny a tmavou kšiltovku; popis dále připomíná světlé sportovní boty. Měl u sebe velkou papírovou tašku tmavé barvy se zlatým nápisem.

Podobné loupeže nebývají podle zkušeností detektivů náhodnými zločiny ani skutky jednotlivce. Obvykle vše připravuje celá skupina, která skutečnému pachateli – vykonavateli zadaného úkolu – nejen předá přesné pokyny, ale také zajistí vše potřebné: od ubytování někde poblíž místa činu a zbraně použité při přepadení až po promyšlené únikové cesty (ty zpravidla hned v několika variantách). Na vlastní provedení jsou pak najímáni cizinci, kteří do místa akce přicestují na pár dní – a po loupeži zmizí.

Muž se byl na místě podívat předem 

Policejní specialisté na loupeže, kteří jsou v kontaktu s kolegy z dalších metropolí, často už poměrně záhy tuší, která skupina s minimálně celoevropskou působností by za skutkem mohla stát – nebývá však snadné odhalit aktuální místo pobytu jejích členů a podíl na spáchané loupeži jim prokázat. Fakt, že hledaný muž se byl na místě činu osobně podávat předem, by nicméně mohl naznačovat, že tentokrát se mohlo jednat o sólistu.

Dítě se zaklínilo v zábradlí na hřištiDobrý konec měl nakonec zásah hasičů, kteří byli ve čtvrtek odpoledne přivoláni na dětské hřiště v centru Prahy. Jejich pomoc potřeboval malý chlapec, kterému uvízla noha mezi plaňkami dřeveného zábradlí herního domečku. Klučinu hasiči vyprostili snadno: část plůtku rozebrali. Záchranářům ho předávali bez vážnějšího zranění, a tak si dítě mohli odvést členové rodiny.
Malému chlapci uvízla noha mezi plaňkami. Zdroj: HZS hl. m. Prahy/ Leoš Kučera Malému chlapci uvízla noha mezi plaňkami. Zdroj: HZS hl. m. Prahy/ Leoš Kučera Malému chlapci uvízla noha mezi plaňkami. Zdroj: HZS hl. m. Prahy/ Leoš Kučera