Kauza se týká poskytování úvěrů zahraničním firmám bez jejich řádného prověření – přičemž se mělo jednat o společnosti nemající žádnou historii a zastupované figurami nastrčenými na pozice bílých koní, jejichž posláním nebylo nic jiného nežli krýt vyvádění peněz. Podle závěrů šetření vznikla škoda přesahující miliardu korun; poškozena byla jak samotná záložna, tak 14 tisíc jejích členů.

Hledaného muže prozradila velká potřebaKadit v centru Prahy přímo za Národním muzeem se ve středu večer nevyplatilo muži, který figuroval v celostátní databázi hledaných osob. Postavy hodlající v křoví v Čelakovského sadech vykonat velkou potřebu si všimli strážníci z hlídkového útvaru – a když dotyčného upozornili na nevhodnost jeho chování a chtěli s ním řešit přestupek, vyšlo najevo, že jde o 22letého muže hledaného policií. Nedobrovolně tudíž putoval do Krakovské ulice – na nejbližší policejní služebnu.

Muž musí vysvětlovat podření auta policistůMuže, který je podezřelý, že policistům poničil služební vozidlo, dopadli poblíž místa činu pražští strážníci. Stalo se to ve čtvrtek hodinu po půlnoci, kdy si hlídka v Sokolovské ulici všimla chlápka, který obcházel zaparkované policejní auto a dotýkal se ho rukou; pak se vydal ke Karlínskému náměstí. Hlídkaři strážníků obhlídli policejní vůz – a hned měli jasno: ne, opravdu nešlo o láskyplné hlazení auta s majáky. To totiž bylo se všech stran poškrábané. Navíc se strážníkům přihlásil svědek, který viděl pachatele při činu. Strážníci se tedy pustili za podezřelým; zadrželi ho na tramvajové zastávce Karlínské náměstí. Pak už měl co do činění nejen s policejním autem, ale přímo s policisty.

Řidičku „pod vlivem" odhalila zhasnutá světlaJízdou v neosvětleném autě na sebe upozornila řidička, jejíž počínání ve středu odpoledne neuniklo pozornosti hlídky strážníků z Prahy 15. Ti si v Boloňské ulici všimli nejen nedostatků v osvětlení, ale také nejisté jízdy. Když řidičku zastavili, žena za volantem se chovala nejistě a měla problémy s motorikou. Dechová zkouška žádný problém neodhalila – ovšem kolik uhodilo, pak ukázal drogový test. Vyšel pozitivně na amfetamin a metamfetamin, což by mohlo prozrazovat konzumentku pervitinu. Věc dál šetří policie.

Zmizela hledaná dívka v drogové komunitě?Pátrání po 17leté dívce, která na počátku ledna utekla během vycházky z výchovného ústavu v Praze 4.S žádostí o pomoc při pátrání po 17leté dívce, která na počátku ledna utekla během vycházky z výchovného ústavu v Praze 4, se ve čtvrtek obrátili na veřejnost pražští kriminalisté. Nepodařilo se jim objevit žádnou stopu, které by naznačovala, kde ji hledat. V jednom však mají detektivové jasno: Annemarie V. původem z Chebska sice nyní může být kdekoli – kriminalisté našli indicie nasvědčující jejímu pobytu v různých lokalitách hlavního města i na Chebsku – téměř s jistotou ovšem vyhledává společnost takzvaně závadové mládeže. Sama podle policie holduje omamným látkám, zvláště pervitinu a marihuaně. Jakákoli informace o hledané dívce střední postavy vysoké asi 165 cm s hnědýma očima a tmavými vlasy přivítá policie na bezplatné lince 158.

Sražení muže na přejezdu zastavilo berounskou traťBez účastí záchranářů včetně vrtulníku s lékařskou posádkou se bohužel neobešla nehoda, k níž ve středu po čtvrté odpolední došlo v pražském Radotíně (či přesněji: na samém pomezí Prahy a středočeského regionu). Na železničním přejezdu v Karlické ulici se střetl osobní vlak mířící do Černošic na Praze-západ a dále na Řevnice s chodcem, který utrpěl vážné zranění. Zatímco průjezd po silnici byl se zvýšenou opatrností možný, na železnici se provoz na berounské trati zastavil až do podvečera. Dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu, omezení provozu se nevyhnulo ani rychlíkům. Přesné okolnosti nehody zůstávají předmětem šetření policie i drážní inspekce.

Předzahrádka restaurace lehla popelemČtyři sta tisíc korun spolykaly plameny, které ve středu zničily venkovní zahrádku před restaurací na Malém náměstí v centru Prahy. Ulicemi Starého Města přispěchaly týmy z centrály pražských hasičů a z Holešovic, které požár zlikvidovaly tlakovou vodou; bylo také třeba ochlazovat propan-butanovou láhev. Konstrukci předzahrádky o rozměrech 8×3 metrů plameny zcela zničily. Šetření na místě ukázalo, že řádění ohnivého živlu měla na svědomí závada ventilu „bomby" s propan-butanem. „Pravděpodobně poškozené těsnění připojeného redukčního ventilu," upřesnila ve středu Pavlína Adamcová z centrály pražských hasičů.

Mladistvou na útěku chytili při krádeži kosmetikyMladistvá dívka, která jako uprchlice z výchovného ústavu figurovala v databází hledaných osob, skončila v rukou pražských policistů. Stalo se to poté, co dotyčnou v pondělí vpodvečer zadržela ostraha v obchodním domě v Chlumecké ulici na Černém Mostě jako zlodějku, která byla přistižena při krádeži kosmetiky. A ne jen tak ledajakých drobností; šlo o kořist v ceně převyšující patnáct stovek. Strážníkům, které místní ochranka přivolala, přistižená slečna řekla, že si zapomněla doklady; jméno a datum narození proto nahlásila pouze ústně. Jevila při tom nepřehlédnutelnou nervozitu. Netrvalo pak dlouho a kápla božskou: přiznala, je na útěku z pasťáku, a vedla, co je zač ve skutečnosti: tentokrát už po pravdě. Ukázalo se, že 16letá dívka je skutečně hledanou osobou. Přes policejní stanici proto putovala zpět do výchovného ústavu.