Polepší obžalovaného šestiletý trest ve věznici s dozorem, vyměřený pražským městským soudem loni v listopadu, nebo by se o zločinech 46letého delikventa mělo znovu jednat, jak ve středu požadovala advokátka Petra Karbanová? Ta totiž navrhla původní rozsudek zrušit pro podstatné vady a věc vrátit soudu prvního stupně k dalšímu řízení. Či je naopak na místě exemplárnější potrestání uložením nejméně 300tisícového peněžitého trestu, o což v podaném odvolání usilovala obžaloba? Tak zněly otázky, na něž hledal odpověď odvolací senát Vrchního soudu v Praze. Sám Kotrouš se ale nevyjádřil. Do jednací síně nedorazil; požádal o jednání v nepřítomnosti.

Zmírnění trestu, nově pokuta

Konečný verdikt tedy neslyšel z úst předsedy senátu Jiřího Lněničky, ale tlumočila mu ho obhájkyně Karbanová. A výsledek zní: trest odnětí svobody se zkracuje o šest měsíců na 5,5 roku, původně vyměřený desetiletý zákaz práce ve funkcích u městské i státní policie se zkracuje na pět roků, avšak vztahuje se na jakékoli působení ve všech ozbrojených sborech bez výjimky. Naopak nově se vyměřuje peněžitý trest ve výši 400 tisíc korun (a v případě nezaplacení soud v pravomocném rozhodnutí stanovil jako náhradní test šestiměsíční vězení).

Předání úplatku pod dohledem policie

Předloňské zatčení šéfa pražské městské policie působilo jako blesk z čistého nebe, ve skutečnosti ale bylo výsledkem čtvrt roku trvající policejní operace. Policisty kontaktoval majitel autoservisu, zajišťujícího pro městskou policii údržbu vozového parku, s tím, že po něm Kotrouš požaduje úplatek za udržení zakázky. A nemělo jít o jednorázovou pozornost – ale o placení „výpalného"! Nabídka zněla jasně: pokud podnikatel nechce, aby se strážníci poohlédli po mechanicích z jiné firmy, musí platit. Každé čtvrtletí pět procent z ceny zakázek. Kvartál co kvartál by to dělalo nejméně 300 tisíc – za rok by tedy šlo minimálně o 1,2 milionu korun. Kotrouš požadující úplatek nicméně naznačoval, že on je v tomto případě jen jakýmsi zprostředkovatelem. Poslem špatných zpráv a pošťákem. Opakovaně jmenoval konkrétní lidi z okolí pražského primátora, kteří prý „mají své potřeby".

Majitel servisu kontaktoval policii – a další děj se už odehrával pod dohledem kriminalistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Ti také připravili dva balíčky označených peněz, které Kotrouš podle soudu skutečně převzal. Zatímco první balíček se 200 tisíci zmizel neznámo kde (a stopy chemikálie označující bankovky se následně nepodařilo najít na rukou žádné z prověřovaných osob na magistrátu, ale jen pod zadní kapsou kalhot obžalovaného), s druhým balíčkem obsahujícím 150 tisíc korun byl šéf strážníků zadržen krátce po převzetí doplatku požadovaných peněz o dva dny později. Klec spadla předloni 25. listopadu.

Taková je alespoň verze obžaloby, s níž se ztotožnil prvoinstanční soud. Kotrouš vše vidí jinak. Nepopírá, že požadoval a také převzal peníze, s nimiž byl zadržen – žádná údajná „první splátka" se však podle něj nekonala. Ani si prý neříkal o konkrétní částku; její výši ponechal na majiteli servisu. A o nějakých pravidelných platbách za každé čtvrtletí podle něj nepadlo ani slovo.

Kotrouš také tvrdil, že původně nešlo o jeho nápad. A ani jeho iniciativu. Podle vlastních slov jen využil situace, když se ho majitel servisu ptal, zda by mu nemohl nějak pomoci při udržení zakázky v případě, že město bude vypisovat nové výběrové řízení. Nejdřív prý nereagoval – když však hledal cesty, jak přilepšit své rodině (jíž mohlo hrozit snížení životního standardu, jelikož se ztenčila domácí zásoba peněz), rozhodl se reagovat na slova majitele autoservisu. A řekl si o úplatek. „Což by samozřejmě udělal každý muž, každý živitel rodiny," prohlásila advokátka u vrchního soudu. Ten naopak po přezkoumání majetkových poměrů obžalovaného konstatoval, že nebylo shledáno nic, co by ho k páchání trestné činnosti nutilo. Karbanová připustila, že postup jejího klienta mu neslouží ke cti – zdůraznila ale, že nepochybil jako nositel funkce. „On selhal jako člověk, nikoli jako ředitel městské policie," podtrhla Karbanová.

Obžalovaný přiznal jen pokus o podvod

Kotrouš u městského soudu tvrdil, že vlastně klamal, jelikož za požadované peníze nemohl nic nabídnout. Vzhledem k nastavení rozhodovacích procesů na magistrátu nemohl mít na případné zachování či nezachování smlouvy s autoservisem podstatný vliv… A že se oháněl jmény poradců primátora? „Jen proto, abych byl důvěryhodnější," vysvětloval.

V tomhle punktu podle zjištění městského soudu bývalý ředitel městské policie nelhal – senát mu nicméně neuvěřil, že se „jen" snažil podvádět. Označil ho za korupčníka, který dostal trest za přijetí úplatku. Z původního verdiktu ale vrchní soud vypustil další zločin – pokus o zneužití pravomoci úřední osoby. „Výběrovému řízení na nového dodavatele služeb ani nebránil ani ho neovlivňoval, když nebylo vypsáno – a to, že si řekl o úplatek, za zneužití pravomoci označit nelze," konstatoval soudce Lněnička.

Pro drastický trest není důvod

Z verdiktu městského soudu se do nového rozhodnutí odvolacího senátu nedostalo ani rozhodnutí o propadnutí částky zajištěné při policejních prohlídkách ve výši 103 500 Kč – v právnické terminologii „náhradní hodnoty". Vrchní soud považuje za vhodnější, když tato suma bude využita na zaplacení části nově vyměřeného peněžitého trestu. Čtyřsettisícová „pokuta" podle Lněničkových slov odpovídá situaci, kdy je na místě jednak obžalovaného potrestat za jeho čin, jednak „odčerpat" zpět do státního rozpočtu 200 tisíc připravených policií do první nikdy nalezené splátky, o níž soudy nepochybují, že ji Kotrouš 23. listopadu 2011 skutečně převzal.

Konstrukce obhajoby, že by snad nic neobdržel, se odvolacímu senátu zdají příliš krkolomné. To, že by policisté vyfasovali peníze pro provedení „předstíraného převodu" (jak se taková operace odborně označuje), ale nechali si je pro sebe, je hodně nepravděpodobné – a ještě méně uvěřitelná je varianta, že by policisté naditou obálku předali před schůzkou s Kotroušem majiteli autoservisu a pro sebe by si ji nechal on. Jak by asi tyto peníze chtěl uvést do oběhu, když musel počítat s tím, že jsou policií označeny?

Do vězení zřejmě v řádu týdnů

Třebaže vrchní soud nebere příliš vážně slova obžalovaného o lítosti – dlouho odmítal vypovídat a u městského soudu pak přiznal jen to, co nemohl popřít, podle slov předsedy odvolacího senátu Jiřího Lněničky není nutno ukládat „drastické tresty". Pět a půl roku v nápravném zařízení s mírným režimem je prý odpovídající. „Trest při spodní hranici sazby postačí," konstatoval Lněnička v odkazu na rozpětí od pěti do dvanácti let odnětí svobody, s nímž pro korupční kauzy velkého rozsahu počítá trestní zákoník.

Verdikt je již pravomocný – a případné využití mimořádného opravného prostředku v podobě dovolání k brněnského senátu Nejvyššího soudu ČR nemá odkladný účinek. Někdejší šéf pražských strážníků tak zanedlouho – nejspíš v řádu týdnů – může očekávat předvolání k nástupu do věznice.

O tom, zda bude dovolání připravovat, se advokátka Petra Karbanová chce ještě poradit s klientem. Při odchodu z jednací síně vrchního soudu byla ale zjevně nakloněna myšlence nenechat kauzu ještě usnout. To, že soud verdikt mírně upravil, totiž obhájkyně za skutečnou změnu nepovažuje. Výsledek je prý v podstatě stejný.