Bylo půl šesté večer, když se celník vracel domů z centra metropole. Když čekal na autobus, zaslechl výstřely – a hned odhalil jejich původce. „Opodál viděl dva muže při vzájemné fyzické potyčce, z nichž jeden měl v ruce střelnou palnou zbraň a snažil se druhého muže zasáhnout," konstatovala Matějková. Padlo prý asi šest ran! Situace vyhlížela hrozivě, naštěstí se ale nikomu nic nestalo. Ani přímým aktérům konfliktu, ani lidem v okolí zastávky.

Záchranná služba Praha. Ilustrační foto.
KRIMI MIX: V Nuslích blikaly sanitky dvakrát po sobě

Celník odzbrojil muže

Nakonec se ukázalo, že šlo o zbraň nabitou slepými náboji – tak se ale v prvních momentech situace rozhodně nejevila. Záhy ovšem bylo po všem. „Celník neváhal a za použití hmatů a chvatů muže odzbrojil – a za pomoci druhého účastníka šarvátky muže znehybnil," konstatovala Matějková – a poznamenala, že přesně takhle to mělo vypadat.

Provést zákrok nebo učinit jiná opatření, je-li v ohrožení život, zdraví, majetek nebo svoboda, patří mezi základní povinnosti celníka. I v době mimo službu. Než dorazila přivolaná hlídka policie, celník podezřelého pevně držel. V poloze na břiše s rukama za zády, připraveného k nasazení pout. Policisté se věcí nadále zabývají.

Řád čestné legie obdržela vysoká představitelka Generálního ředitelství cel Vendulka Holá.
Představitelka celníků získala francouzské vyznamenání