Třebaže soud nevyhověl žádosti advokátky Marcely Ondřejové (kterou soud Rathovi ustanovil jako obhájkyni ex offo neboli z moci úřední, když se exhejtman těsně před přednesem závěrečných řečí ocitl bez právního zástupce) o prodloužení lhůty na seznámení se spisem, Ondřejová, která po celý červen do budovy soudu na náměstí Kinských na pražském Smíchově pilně docházela pročítat písemnosti, naznačila, že to pro ni není problém.

Pro Českou televizi vyvrátila Rathova tvrzení, že se zatím stačila seznámit sotva se třetinou spisového materiálu – a tudíž v případě, že jí soud neposkytne delší lhůtu, uvažuje o odstoupení z obhajoby. Není to tak. „Dokážu se připravit tak, abych 13. července přednesla závěrečnou řeč," prohlásila Ondřejová jednoznačně.

Časové problémy prý nemá – a to, že žádosti o prodloužení lhůty soud nevyhověl, jí velké nesnáze nečiní. Soud žádosti nevyhověl, protože neshledal důvody k prodloužení lhůty, konstatovala mluvčí soudu Ludmila Molišová. „Lhůtu považuje za přiměřenou rozsahu spisu i dané fázi trestního řízení," poznamenala.

Návrat se nechystá

Předseda senátu Robert Pacovský také skutečně počítá s tím, že příští pondělí bude hlavní líčení pokračovat, a to právě přednesem dalších závěrečných řečí předcházejících vyhlášení rozsudku. Již v květnu zazněla závěrečná řeč státního zástupce Petra Jiráta. Ten pro Ratha požaduje trest odnětí svobody nejméně na devět let vězení plus propadnutí veškerého majetku.

Služby Ondřejové jakožto obhájkyně ustanovené soudem Rath nemůže odmítnout, i kdyby měl sebevětší pochybnosti o tom, zda je připravena hájit ho dostatečně. Má ale možnost přivést si jiného právního zástupce, který ho bude obhajovat na základě plné moci – a ten by pak dostal přednost před obhájkyní ex offo.

Exhejtman odmítl spekulace o tom, že by se na scéně mohli znovu objevit advokáti Adam Černý a Roman Jelínek, kteří ho hájili v uplynulých letech i měsících (až do doby, než obžalovaný přinesl v květnu k soudu plnou moc podepsanou advokátem Michalem Pacovským, strýcem předsedy senátu – ten se ale v jednací síni vůbec neobjevil).

Měnit obhájce Rath už prý nehodlá, byť s Černým i Jelínkem nadále spolupracuje. Oba ho zastupují v další větvi korupční kauzy, která je nyní ve fázi přípravného řízení – a v níž v roli obviněných figurují vedle osob také firmy.

Čeká na vyšší instance?

Zda Rath chystá nějaké překvapení, lze odhadovat jen s obtížemi. On i jeho tým nepochybně kalkulují i s variantou, že se nabízí možnost nechat vše proběhnout podle scénáře soudu a následně (či možná už současně) roztočit kolotoč podání a stížností argumentujících porušením práva na obhajobu – a tím pádem i ústavou garantovaného práva na spravedlivý proces.

Leccos by v té souvislosti mohlo naznačovat i vyjádření exhejtmana k aktuálnímu postavení ustanovené obhájkyně Ondřejové: „Pokud soud nevytvoří podmínky, aby mohla obhajobu zajistit, myslím si, že to bude zajímavé i pro vyšší instance." Jako by v tomto výroku již zněla ozvěna slov Ústavní soud ČR a Evropský soud pro lidská práva…

Proces se táhne skoro dva rokyKauzu spojovanou se jménem někdejšího hejtmana (který byl rovněž poslancem) Davida Ratha, jenž aktuálně pracuje jako lékař v Hostivici na Praze-západ, středočeský krajský soud projednává od počátku předloňského srpna. Devět z jedenácti obžalovaných vyslechlo nepravomocný verdikt již v dubnu – padly tresty od podmínek po 7,5 roku vězení.

Ty nejpřísnější dostali manželé Kottovi Petr a Kateřina (dříve Pancová; bývalá ředitelka kladenské nemocnice s právem dohledu na dění i v ostatních nemocnicích Středočeského kraje); oba měli při čachrování se zakázkami a vybírání úplatků hrát vedoucí roli. Nyní už před soudem stojí jen poslední dvojice – vedle Ratha ještě Lucia Novanská z firmy, která pro kraj zajišťovala výběrová řízení.

Čtěte také: Spěje Rathův proces k další delší pauze?