„Agresivní muž napadl strážníky, když poskytovali pomoc zraněnému," konstatoval.

Hlídka působící v oblasti Holešovic a Letné vyrážela krátce po čtvrté ranní k Veletržnímu paláci. V jeho sousedství, v Heřmanově ulici, ležel na zemi zraněný muž. Strážníci se na místě připojili k policistům, kteří dorazili jako první a okamžitě se pustili do poskytování první pomoci.

Jejich společnému úsilí ale bránil další muž; mladík, na jehož počínání se zjevně podepsal alkohol. Nejenže se pletl, ale přímo dělal potíže. „Začal být agresivní – a začal bránit členům hlídek v první pomoci," přiblížil Čihák vývoj událostí.

Rázný zásah

Výzvy, aby odešel, nepadly na úrodnou půdu. Naopak; vše dospělo až ke strkanici. Když dotyčný začal uniformy napadat, došlo na rázný zásah. „Hlídka proti agresivnímu mladíkovi zakročila a za použití donucovacích prostředků a služebních pout ho zpacifikovala," uvádí záznam o zákroku.

Želízka sice zklidnila jeho ruce – ústa ale nadále zůstávala v permanenci. Nadávky na adresu strážníků i policistů jen pršely, a dokonce došlo i na výhrůžky smrtí. Zatímco zraněného se ujali záchranáři, kteří pacienta odvezli k ošetření do nemocnice, pro potížistu přijelo auto podobných tvarů jako sanitka, avšak provozované městskou policií. Svozové vozidlo určené pro transport opilců na záchytku. Právě tam mladý muž nedobrovolně putoval, aby se zde prospal.

Docela překvapivý byl výsledek dechové zkoušky. Na displeji testeru se objevilo ani ne půl druhého promile – což není hodnota nijak závratná. U spousty lidí by v tomto stavu ani nebylo poznat, že mají nějaký alkohol v sobě…