Ohlášené loupeže, které se podařilo objasnit poměrně záhy po jejich spáchání, měly hodně společného. K oběma přepadením došlo v průběhu víkendu od 16. do 17. září v nočních hodinách, kdy budoucí oběť oslovila na ulici pětice mladíků. Kontakt byl navázán dotazem, kolik je hodin, nebo žádostí o půjčení zapalovače. Pak se na místě objevila žlutá dodávka, do níž mladíci své oběti natlačili.

Zdroj: Policie ČR

Případy prováděla stejná parta 

Podobné bylo v obou případech i to, co se odehrávalo uvnitř. „Během jízdy muži svou oběť okradli o mobilní telefon i peníze a vyžadovali sdělení PIN kódu k platební kartě. Ten ale od žádného z poškozených nedostali, a tak vozidlo přibrzdili – a vyhodili je ven na ulici," konstatovala Martínková.

Zdroj: Policie ČR

Oba případy byly nahlášeny nezávisle na sobě – detektivové ovšem měli záhy jasno: tyto skutky má na svědomí stejná parta. Dodávku, v níž se loupeže měly odehrát, odhalili kriminalisté díky důkladnému prověření městského kamerového systému už za pár hodin. „Ta je pak o dva dny později dovedla na Žatecko, kde postupně zadrželi všech pět podezřelých mužů ve věku mezi 17 a 43 lety," konstatovala Martínková.

Mezi obviněnými byli i mladiství 

Celá pětice vyslechla obvinění ze dvou trestných činů – z loupeže a z neoprávněného opatření platebního prostředku. Čtyři plnoletí obvinění putovali do vazby, sedmnáctiletý mladík je stíhán na svobodě.

U dospělých mohou být v případě uznání viny soudem ve hře až desetileté tresty; pro mladistvého je maximální sazba za skutek, který se v jeho případě nenazývá trestným činem, ale proviněním, pět roků odnětí svobody.

Policie hledá další poškozené 

Kriminalisté ovšem mají jasno: u dvou přepadení skupina nezůstala, obdobných činů má prý na svědomí více. Kdo, kde a za jakých okolností se stal obětí, ovšem zůstává otázkou.

Detektivové proto vyzývají každého, kdo má obdobnou zkušenost – vždy přitom nemuselo dojít k dokonání loupeže se zatáhnutím do auta – aby se přihlásil prostřednictvím linky 158. „Prosíme, aby se poškození policistům ozvali, neboť jejich výpověď je důležitá pro úplné objasnění věci," připomněla Martínková.

Čtěte také: Kriminalisté hledají lesní přízrak z Prahy-východ