Sobotky se chce komise ptát na to, jak jako premiér vnímá problém úniku informací z živých vyšetřovacích spisů, jaká opatření vláda proti těmto únikům udělala a případně, jaká opatření Sobotka doporučuje. Premiér mimo jiné koordinuje činnost tajných služeb, poslanci se ho proto chtějí ptát i na tuto činnost ve vztahu k zaměření komise, uvedl Plíšek. Sobotkův výslech podle něj navrhl člen komise a místopředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Dalším předvolaným je vrchní státní zástupce Ištvan, který ale dosud nebyl zbaven mlčenlivosti. Komise se ho chce ptát na úniky informací v korupční kauze v Olomouckém kraji nazvané Vidkun a kauzy úniků ze spisů Beretta, které má ve své působnosti. "Pokud nebude zbaven mlčenlivosti, tak se s ním můžeme bavit spíše v obecné rovině, jaká jsou opatření na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci proti únikům z vyšetřovacích spisů a jak on tu věc vidí," poznamenal Plíšek.

Ministr vnitra Milan Chovanec
Chovanec u výslechu: Úniky ze spisu jsou rakovinou celého systému

Komise vyslechne i ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha. Centrála vyšetřuje kauzu Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu. O kauze se bavil novinář Marek Přibil s exministrem Andrejem Babišem na uniklých nahrávkách z jejich rozhovorů. Z nahrávek zveřejněných začátkem května na anonymním twitterovém účtu Julius Šuman vyplývá, že Přibil předává Babišovi dokumenty, které podle novináře pocházejí z policejního vyšetřování této kauzy.

Předvolaný bývalý policista Hájek se zabýval odposlechy. Média ho popisují jako Přibilovu spojku, jeho jméno je známé také z kauzy kolem bývalé šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase z ODS Jany Nagyové (nyní Nečasové). Ze zveřejněných odposlechů u této kauzy vyplývá, že se ho Nagyová neúspěšně snažila prosadit na místo šéfa Útvaru zvláštních činností, který se zabývá odposlechy a sledováním lidí. Kromě Hájka podle médií nosil Přibilovi kompromitující materiály Milan Večeřa, což je rovněž bývalý policista.

Sobotní rozhovor s Milanem Chovancem
Kauza živých policejních spisů: komise vyslechla Chovance, Kroupu a Brunclíka

Hlavním důvodem pro zřízenívyšetřovací komise byly uniklé nahrávky Přibila, na kterých se s Babišem bavili o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.

Komise má prověřit případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.

Andrej Babiš.
Babiš opět odmítl, že by měl živý policejní spis. Vypovídat bude i Sobotka