Nejočekávanější slova však byla vyřčena během vteřiny – a jejich obsahem je sedm let. Právě v téhle délce by soud podle žalobce měl vyměřit Dalíkovi nepodmíněný trest odnětí svobody.

A k tomu ještě přidat trest peněžitý, nad jehož výší se člověku s obyčejnou výplatnicí protočí panenky: bezmála 22 milionů korun (alternativou k zaplacení 21,9 milionu by pak měly být další dva roky za mřížemi).

Kšeft za peníze?

Dalík, jehož vřele přátelské vztahy s předsedou vlády Topolánkem nebyly v dané době tajemstvím, si podle obžaloby měl v souladu s předem připraveným plánem v listopadu 2007 při setkání v restauraci na Malé Straně říci o téměř půlmiliardový úplatek, který by dodavatelské firmě Steyr „umetl cestu" k bezproblémové dodávce obrněných transportérů do České republiky.

O jejich pořízení rozhodl před deseti roky kabinet Jiřího Paroubka, následně ale Topolánkova vláda kontrakt zrušila, aby posléze v roce 2008 rozhodla o nákupu v menším rozsahu.

Vzhledem k prostředí, ve kterém se mělo o kontraktu jednat, nechyběli mezi svědky vyslýchanými soudem nejen zahraniční zbrojaři, ale ani nositelé známých jmen včetně Topolánka či někdejšího ministra obrany Martina Bartáka, který měl do obchodního případu v roce 2007 vstupovat z tehdejší pozice prvního náměstka (a právě on podle žalobce zřejmě schůzku v restauraci U Malířů zorganizoval) – a dokonce i špičky ambasády USA.

Pozornost budil i výslech investigativního novináře Janka Kroupy, který kauzu odstartoval.

Zprostit obžaloby!

Dalík, který se v pondělí v jednací síni osobně neobjevil a omluvil se i pro úterní jednací den, vinu od počátku odmítá. Trvá na tom, že o peníze si neřekl – a o aktuálních úplatcích prý vůbec nebyla řeč. Jen prý byl příliš upřímný, když zástupcům dodavatele řekl, že Topolánek a jeho ministři mají za to, že původní naddimenzovaný kontrakt mohla provázet korupce.

Jeho advokát Tomáš Sokol požaduje pro klienta zproštění obžaloby. „Nebylo prokázáno spáchání skutku, pro který byl klient stíhán," shrnul obhájce svůj pohled na hodnocení důkazů.

Čtěte také: Kauza prodeje pandurů: u soudu vypovídal i novinář Jan Kroupa